Finalitza el 2011 i és moment de fer una mirada a totes aquelles coses que han anat succeïnt a llarg de l’any i que han marcat el camí realitzat. Des d’una Xarxa Òmnia que creix, es reconeix i la reconeixen arreu del món, compartim els 11 moments que representen la feina del dia a dia feta per les persones dinamitzadores des dels seus Punts Òmnia-PO, per millorar les habilitats i les competències digitals de la ciutadania, treballar per i amb la comunitat i contribuir a paliar els riscos d’exclusió social actuals.

Escollits 11 com exemple però podrien ser molts més perquè les accions de prevenció, treballar pels més desfavorits, fomentar la ciutadania és un element en comú en cadascun dels 122 PO que conformen la Xarxa en l’actualitat.

1. Ester Collado dinamitzadora del PO de La Seu d’Urgell, premiada entre “Les 100 millors dinamitzadores de telecentres”

L’organització telecentre.org (http://telecentre.org) ha realitzat aquest any 2011 el concurs “Les 100 millors dinamitzadores de telecentres” a nivell mundial amb l’objectiu de donar a conèixer les dones que treballen la inclusió social a través de telecentres de tot el món. Des de la Xarxa Òmnia es va voler presentar, dins l’àmbit europeu del concurs, 2 candidatures que representarien la Xarxa avalades per la seva trajectòria professional: Ester Collado, dinamitzadora del Punt Òmnia de la Seu D’Urgell i Lluïsa Miralles, dinamitzadora del Punt Òmnia de Valls. El dia 12 de desembre es va conèixer la persona guanyadora considerant-se Ester Collado, la millor dinamitzadora europea de telecentres!!

Xarxa Òmnia ha estat d’enhorabona per poder donar a conèixer a nivell internacional a dones com Lluïsa Miralles (finalista) i Ester Collado (guanyadora) en el treball de la inclusió social de les persones a través de les TIC. La nostra més sincera enhorabona a totes dues! http://punttic.cat/ester_collado_guanyadora_premi_dinamitzadores_europees

2. El nou portal Òmnia

Aquest any 2011, el programa Òmnia ha renovat el seu web oficial ( www.xarxa-omnia.org) amb la intenció d’apropar més la ciutadania a un programa social amb més de 10 anys d’història.

El nou espai conté un canvi d’estructura i de format, destacant els seus eixos de treball actuals, les bones experiències que es porten a terme en els àmbits de l’accessibilitat, la formació, la inserció sociolaboral, el treball comunitari i el voluntariat; així com els principals col·lectius destinataris, que disposen d’espais propis amb notícies i activitats: gent gran, menors, immigració, joventut, etc.

3. Jornades de Treball Territorial Òmnia-JTTO.

Un any de Jornades de Treball molt constructives! Aquest és, sens dubte, un dels espais de la xarxa, que persones dinamitzadores i tècniques valoren molt positivament, on es troben per a intercanviar, reflexionar i compartir el coneixement col·lectiu i les experiències al Punt. Fruit de les Jornades, al llarg del 2011, i després d’haver viscut un any fràgil i delicat, perseguit per les retallades econòmiques, la preocupació sobre el futur i la garantia del programa Òmnia, la seva visualització i el reconeixement de la feina ben feta de les persones que hi treballen… han sorgit, diferents accions en xarxa, amb l’objectiu de mimar i donar valor a un programa tan necessari per la ciutadania. Accions com la “1ª Matinal de Terrassa”, organitzada per totes les persones dinamitzadores dels Punts Òmnia de Terrassa, oferint de manera festiva, tallers i exposicions sobre temes d’actualitat referents a les TIC, i paral·lelament, activitats creatives i de joc per al públic més petit. Per altre banda, destacar la posada en marxa del projecte “Òmnia m’agrada”, nascuda del treball en xarxa dels Punts Òmnia del Baix Llobregat, Alt Penedès i Masquefa a les darreres Jornades de Treball. Altres accions de treball en xarxa, ha estat per exemple, la creació d’un vídeo col·laboratiu entre els Punts Òmnia de la ciutat de Barcelona, posant a les persones usuàries en el centre de l’atenció, el vídeo vol donar a conèixer la Xarxa Òmnia.

4. Maleta de gestió, eina de creixement i qualitat dels PO.

Aquest any 2011 ens deixa un component important en quan a la millora de gestió dels punts Òmnia. La posada en funcionament d’aquest recurs ha significat un avanç important tant en la millora de la recollida de la programació i les  dades quantitatives dels Punts així com,  en la distribució de diferents plantilles útils per a totes els Punts que conformen la Xarxa i que permeten unificar els diferents models utilitzats per a cada Punt o entitat. Tot i els dubtes inicials sorgits per part de les persones dinamitzadores, les valoracions que s’han fet posteriorment sobre el recurs son positives i hom admet que s’ha fet una millora destacable en aquest aspecte. Esperem que la Maleta es continui omplint!

5. Participació Òmnia a Europa: Key Competences for All.

Durant el 2011 la Xarxa Òmnia ha participat a la prova pilot del programa europeu Gruntdwig KC4A (Key Competences for All). Es tracta d’un programa centrat en estratègies de formació per a persones adultes, i que es duu a terme amb organitzacions d’Alemanya, Bélgica, Letònia, Romania, el Regne Unit i l’estat espanyol, amb la finalitat de facilitar l’adquisició de competències per a la recerca de feina. En el programa hi han participat diverses persones dinamitzadores de la Xarxa Òmnia, dos de les quals van prendre part a la trobada que es va realitzar a Timisoara (Romania) per explicar les seves experiències, conclusions i propostes per a la millora del Kit: http://www.keycompetences.eu

6. La participació al grup de Discapacitat i TIC.

Fruit de les primeres jornades “punt de trobada de tecnologia i discapacitat” organitzades per Mas Albornà el passat 15 de novembre de 2010, va sorgir aquest grup format per diferents entitats de Catalunya lligades a la diversitat funcional, i que té com a objectiu la promoció de l’ús de les TIC entre les persones amb discapacitat intel•lectual amb la finalitat de millorar la seva qualitat de vida.

La Xarxa Òmnia, en la seva línia de suport social a les persones amb discapacitat a través de la tecnologia, ha participat en les 3 reunions que s’han portat a terme fins el moment a través de les oficines tècnica i de dinamització comunitària, per tal d’aportar la seva experiència i la seva xarxa de punts al territori com a complement a la tasca que desenvolupa el grup. 

7. La crisi econòmica.

L’actual conjuntura econòmica ha repercutit en una disminució del pressupost per al desenvolupament del projecte. Aquesta retallada, que afecta a tots els nivells de la Xarxa Òmnia, ha suposat, una mostra de la qualitat humana i professional de les persones que fan la Xarxa, que tot i la difícil situació, han desenvolupat mesures de sostenibilitat per continuar garantint el treball que es desenvolupa amb una major implicació d’altres agents, ciutdania, associacions….

8. L ‘Òmnia 2.0: consolidació de la comunitat, blogging, presència de l ‘Òmnia en xarxes socials,…

En aquest sentit cal destacar diferents aspectes que fan que la Xarxa Òmnia sigui una Xarxa 2.0. Per una banda cal esmentar la consolidació de la Comunitat  Òmnia com un espai per promoure el debat, la reflexió, la creació de coneixement, el compartir i en definitiva interactuar entre els diferents professionals obviant les distàncies. Per l’altre destacar que actualment la blogosfera Òmnia ja compta amb mes de 80 Punts que visualitzen la tasca diària a través d’un bloc estenent així el reconeixement i coneixement de la Xarxa. És evident que en un programa com el d’Òmnia, en el que es lidera amb les noves tecnologies, cal estar presents a la xarxa per tal de ser referents. I es podria dir que la novetat mes destacable d’ enguany és la proliferació de la presència a les xarxes Socials pel que fa els Punts. La comunitat Òmnia ja està present a xarxes com el Facebook o al Twitter afavorint i potenciant la projecció del programa cap a l’exterior i facilitant la interacció entre la ciutadania i el propi programa. Així que ens “veiem” per la Xarxa!

9. El reconeixement del Projecte.

L’any 2011  un grup de 30 alumnes d’Educació Social de la  Universitat de Salamanca per espai de tres dies va estar  coneixent els diferents programes de la DGACC i visitant diferents PO per conéixer el treball que s’està fent amb l’ús social de les TIC a Catalunya.

Per altre part, una delegació del Govern Serbi va voler conèixer el Projecte Òmnia des del seu interior mitjançant una reunió amb DGACC on es va mostrar l’impacte social del Programa, la seva experiència i els seus reptes de futur.

També es va participar al Congrés del 3er Sector d’aquest any 2011 amb una mostra de les experiències de voluntariat que s’estan portant a terme des de la Xarxa Òmnia, donant veu a la implicació de la ciutadania en les accions de formació que es desenvolupen als PO i com aquestes bones pràctiques són referents en el treball amb el tercer sector social.

A finals d’any també s’han premiat les entitats Fundació Marianao i Jis en els Premis de Voluntariat 2011 del Departament de Benestar Social i Família amb projectes de caire voluntari on els Punts Òmnia de les dues entitats hi han participat activament… Un gran reconeixement a la bona feina!

Finalitzant, esmentar la participació a la Jornada de la Internet Social d’aquest any 2011 on el seu fil conductor va ser la inserció sociolaboral de mans de diferents PO que han treballat en aquest període d’una manera òptima per garantir la inclusió social i laboral de la ciutadania a traves de la seva vinculació amb Programes com Connecta’t o en estreta col·laboració amb el programa Aprendre a Aprendre.

10. Inserció sociolaboral a la Xarxa Òmnia.

El 2011 ha estat un any d’impuls de la línia d’inserció sociolaboral a la Xarxa Òmnia. La immensa majoria dels Punts Òmnia han viscut un increment substancial de demanda per a la realització de formacions destinades a facilitar la recerca de feina, fruit del notable i progressiu increment de l’atur. Així, les accions destinades a treballar les competències i les habilitats per a la recerca de feina han tingut un paper protagonista en moltes de les franges horàries dels Punts Òmnia. En aquest sentit, cal destacar també el programa Connecta’t, amb el qual han col·laborat una bona colla de punts per tal de donar sortida a les necessitats formatives que presenten les persones usuàries derivades del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Si la primera onada formativa del Connecta’t constava d’un sol mòdul, a partir de juliol de 2011 s’ha posat en funcionament la segons onada, amb dos mòduls ben diferenciats: un per a l’adquisició de competències TIC, i un altre per a les que tenen a veuire amb la recerca activa de feina. I finalment, com a resum, volem destacar que enguany s’ha publicat el primer document que analitza i exposa les pràctiques més destacades que s’estan duent a terme, en el context de la inserció sociolaboral, a la Xarxa Òmnia. Podeu consultar el document seguint el següent enllaç: http://www.slideshare.net/omnia/la-insercio-sociolaboral-com-a-lnia-estratgica-de-la-xarxa-mnia

11. Innovant a la Xarxa Òmnia.

I com a colofó final, enguany hem pogut veure una vegada més com els punts Òmnia es reinventen cada dia, cercant nous estímuls, aprofitant les oportunitats o, quan aquestes no hi són, generant-les. És el cas, per exemple, del Punt Òmnia Espronceda (Sabadell) i el seu treball comunitari amb diversos serveis existents al territori per tal de preparar una intervenció orientada al jovent, que els incorpori a noves dinàmiques on ells i elles siguin els i les protagonistes. De la mateixa manera, al Punt Òmnia de Trinitat Nova ens ha delectat, al llarg del 2011, amb tota una sèrie de vídeos creats per joves que fins fa poc ni tan sols s’apropaven a l’Òmnia… i que ara, en canvi, s’han convertit en els principals productors audiovisuals del barri.

A Manresa, concretament al barri del la Balconada, es pretén mostrar i fer paral·lelisme entre l’emigració dels anys 60 i 70 i l’actual a través del projecte “Entre Cultures” que neix del PDC, del Punt Òmnia la Balconada de Manresa i del consorci per a la Normalització  lingüística de Montserrat. Tot el recull d’informació que s’ha fet ha quedat recollit en un documental en el que les persones que hi intervenen, immigrants d’ahir i d’avui, expliquen els motius de l’arribada a Manresa, com s’han integrat a la vida del barri, les perspectives de futur, etc, …  Per altra banda també s’ha recollit l’opinió de persones no immigrades que aporten la seva opinió sobre el tema i el seu punt de vista. Des del Punt Òmnia s’ha participat  en el disseny, la planificació i el desenvolupament i muntatge  del projecte essent els propis usuaris del Punt alguns dels protagonistes del documental. Dir que aquest projecte ha estat possible gràcies a la participació voluntària de totes les persones que apareixen al documental com a totes aquelles que han estat a darrera la càmera o bé portant a terme altre tasques.Una experiència molt gratificant que mostra que en definitiva tothom es mou per tal de millorar la seva qualitat de vida i una experiència més per obrir el Punt Òmnia a la vida del barri i a la comunitat. http://blog.xarxa-omnia.org/labalconada/

Des del mes de novembre en el Punt Òmnia Eudald Graells de Ripoll es porta a terme una nova formació, coneixement de l’entorn. Aquesta activitat està promoguda per l’àrea de ciutadania del Consorci de Benestar del Ripollès i té la finalitat de promoure una major autonomia, tant de les persones nouvingudes que s’empadronen a Ripoll, com d’aquelles persones que desconeixen aspectes importants de l’entorn on viuen.S’aposta per aquesta formació ja que és important que els nous Ripollesos puguin conèixer l’entorn en el que viuen, consolidar aspectes formatius bàsics o i adquirir habilitats i competències bàsiques necessàries per accedir al mercat de treball en igualtat de condicions. En definitiva l’objectiu és facilitar el seu procés d’incorporació a la societat en igualtat d’oportunitats.La redacció i preparació dels materials que s’utilitzaran a les formacions s’han preparat conjuntament entre la tècnica de ciutadania i la persona dinamitzadora del punt. Tots els materials son digitals i la metodologia empreada és l’autoaprenetatge guiat (es redacta un pla de treball individual) per tal que tothom s’ho pugui adaptar al seu horari. També  s’ha creat un protocol de derivació a la formació  que seguiran els tècnics de serveis socials i els de l’oficina d’empadronament.En finalitzar la formació, la persona haurà de superar una prova ( també es farà en el Punt) que acrediti l’assoliment dels coneixements establerts al Pla de treball individual. La superació d’aquesta prova permetrà obtenir un Certificat d’acollida que serà útil per a buscar feina, per a tramitar un arrelament social, per a reagrupar la família, etc.Un exemple més de com és possible que un Punt Òmnia treballi fent xarxa i en benefici per a la ciutadania.http://www.cbsripolles.cat/files/Benvinguts/Info-CE-Ripoll-2012.pdf

Els projectes APS, Aprenentatge i servei és una eina educativa, que combina diferents processos d’aprenentatge i servei a la comunitat, guiat per un projecte on els joves es formen en matèries concretes, motivadores i connectades amb experiències reals i vivencials. Per a què els APS esdevinguin experiències de profit i d’èxit pels joves, cal treballar de manera transversal amb altres programes i organitzacions de la comunitat i l’aprenentatge i el servei han d’estar en total harmonia.Aquest és el cas del IES Eduard Fontserè que juntament amb l’Esplai la Florida i el Punt Òmnia La Florida, han esdevingut un exemple d’implementació de projectes APS dins del Punt Òmnia.La Iniciativa neix inicialment amb l’Esplai i el IES, on els joves, mitjançant l’assignatura “Estada a l’Empresa” entren en contacte amb el món del voluntariat, rebent una formació inicial en projecte “Joves pel barri” i més tard posant en pràctica els seus coneixements dins l’entitat la Florida, ja sigui com a monitors d’esplai, o dinamitzadors del Punt Òmnia.

Feliç 2012, desitjant que Xarxa Òmnia segueixi sent la xarxa referent que és!
Equip de l’Oficina de Dinamització Comunitària Òmnia-ODC

[12:56:33] Sandra: 19a Edició Premis Voluntariat 2011
El voluntariat a la Xarxa Òmnia guanya premis

Els Premis Voluntariat, van ser creats per a la Generalitat de Catalunya, amb la idea de mostrar un reconeixement social i institucional del voluntariat, premiar i impulsar les actuacions de les associacions que contribueixen així, a construir una societat més justa i solidària. Aquest any, han estat seleccionades per a optar a aquest premi diferents entitats vinculades a la Xarxa Òmnia, així com la Fundació Marianao, Fundació Comtal, Centre de promoció social Francesc Palau, Joves per la igualtat i la solidaritat JIS. El lliurament de premis es va fer coincidint amb la celebració del Dia Internacional del Voluntariat organitzat conjuntament per la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i la Federació Catalana de Voluntariat Social.
Enguany, el voluntariat a la Xarxa Òmnia ha guanya premis i conseqüentment reconeixement a la feina ben feta. El premi Eliseu Colomer va ser atorgat a la l’Associació de Joves per la Igualtat i la Solidaritat pel projecte “Teixint i multiplicant xarxes: Inclusió i Participació a través de les TIC”, aquesta iniciativa implementa un projecte creatiu i socioeducatiu de caire comunitari que facilita l’accés a les noves tecnologies.
El projecte E.S.F.E.R.A de la Fundació Marianao (Experiència, Solidaritat, Formació, Eines, Recursos i Acció!) ha estat el més votat aconseguint el 32,29% dels vots, en la modalitat popular dotada d’un premi de 6.000 euros, aquest projecte fomenta la participació activa dels joves dins la comunitat.


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce