Jornada Òmnia al territori de Barcelona ciutat


Presentació del SIAD a càrrec de Núria Cañellas

La jornada territorial de Barcelona ciutat es va desenvolupar el 28 de juny al Centre Juvenil Martí Codolar amb 26 assistents entre dinamitzadors i dinamitzadores de punts Òmnia, representants de l’Institut Català de les Dones, de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, així com treballadors d’Insercoop i del Servei de Coordinació i Seguiment.

La Montserrat Solé, Cap de la Secció d’Avaluació i Coordinació de Plans de la DGACC, va ser l’encarregada de donar la benvinguda i presentar l’acte. En la seva intervenció va parlar dels cinc col·lectius prioritzats per treballar al llarg del 2013: infants, joves, persones aturades, famílies i gent gran. També va fer referència a l’actualització de la maleta de gestió i a l’eina d’estadístiques online. Va destacar la importància de que els punt Òmnia treballin en xarxa amb els serveis del territori.

Seguidament, la Núria Cañellas, Cap de l’Àrea de Planificació i Seguiment del Pla d’Actuació del Govern, de l’Institut Català de les Dones, va fer una presentació del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) com a servei generalista d’atenció primera. Aquests serveis es planifiquen territorialment (hi ha un centenar al territori català) i fan un assessorament jurídic i psicològic a les dones. Els SIAD es coordinen amb la resta de serveis i amb entitats de dones, fent actuacions conjuntes.

La Carme Vidal, de l’Institut Català de ls Dones, va fer la ponència “El talent de les dones davant la crisi”. El missatge que va voler transmetre és que considerar col·lectiu a més del 50% de la població és reductor i la necessitat de considerar-la com a subjecte de la política en comptes d’objecte com s’ha vingut fent fins ara. Va parlar sobre les dones espanyoles a l’exili i sobre el paper de la dona al setge de Sarajevo, així com d’altres situacions en les quals la dona ha tingut un paper determinant i protagonista.

La Jemima Campistron, dinamitzadora del Punt Òmnia del Centre Cultural Gitano de La Mina, va presentar l’experiència “Inserció sociolaboral de dones al barri de la Mina”, començant pel seu procés d’immersió al barri per conèixer les persones i els serveis. Va destacar especialment la detecció de necessitats formatives i el treball transversal amb entitats a partir d’activitats conjuntes. Considera imprescindible la flexibilitat, la proximitat, la impliació, la naturalitat, així com l’escolta activa.

La Jemima va explicar que quan es treballa amb dones gitanes hi ha un fort component d’estigma social, que cal treballar molt aspectes d’autoestima i autoconeixement, autonomia, responsabilitat, etc. Ho va definir com un procés llarg en el qual l’Òmnia facilita l’assoliment d’objectius adequant-se al ritme de cada dona. Va tornar a destacar la necesitat de sortir al carrer com a forma d’establir relacions directes amb les persones.

Projecte d'inserció sòcio-laboral per a dones al barri de La Mina

Després del descans per esmorzar i xerrar amb els companys es va donar pas a la dinàmica sobre “Dones i diversitat a Òmnia”. Es van crear tres grups que van parlar sobre tres casos concrets, analitzant-los a partir de:

– Detecció de necessitats de la persona
– Capacitats i limitacions
– Objectius plantejats en cada cas
– Agents i recursos als quals es pot recòrrer
– Actuacions com ara derivacions, formacions, assessoraments, etc.

Després del treball en grups es va fer una posada en comú en la qual un portaveu de cada grup va exposar les conclusion a les què es va arribar en cada cas concret. Pots consultar-les fent clic en la següent imatge:

Anàlisis grupal de tres casos sobre dones a Òmnia