Des de fa un any el Punt Òmnia Eudald Graells treballa conjuntament amb Serveis Socials de l’ajuntament de Ripoll. Aquest treball en xarxa es va iniciar per tal de millorar el seguiment d’alguns usuaris de Serveis Socials que venen al punt Òmnia. Es va veure el punt com un espai normalitzador i integrador per aquestes persones en risc d’exclusió social. La dinàmica que segueixen l’educadora de S.S. i la dinamitzadora del punt és la de la comunicació setmanal a través del correu electrònic i telèfon i reunions presencials cada quinze dies o quan es requereix per algun tema urgent.

L’educadora i la dinamitzadora fan un projecte educatiu individual (PEI) per a cada usuari del que cal fer un seguiment. Aquest es consensua entre les tres parts implicades, l’usuari, l’educadora i la dinamitzadora. A partir d’aquest PEI es van treballant els diferents aspectes que s’han acordat com poden ser hàbits, normes socials, aspectes culturals, llengua, … sempre amb el recolzament i possibilitats que ofereixen les noves tecnologies.

Les persones adultes i els joves fan aquest seguiment en horari d’accés lliure i ningú s’assabenta que estan portant a terme un seguiment per part de la dinamitzador ni de serveis socials. Quan arriben pacten amb la dinamitzadora el que es treballarà aquell dia i van fent. Les hores que han d’anar al punt setmanalment poden estar pactades o no, depenen del PEI de cada persona. També en el PEI es marca fins quan haurà de venir la persona de forma “obligada”. Quan s’aconsegueixen els objectius establerts és la persona lliurament la que decideix si vol seguir venint al punt. Fins el moment aquests usuaris han passat a ser usuaris regulars.

Per altra banda el seguiment amb els infants es porta a terme de manera diferent. S’han programat dos tallers per els infants derivats de Serveis Socials. Un per infants de 4 a 10 anys i l’altre per infants de 11 a 14 anys ( a partir d’aquesta edat ja és redacta un PEI individual). En els tallers s’ha treballat temes tan diversos com els Drets de l’infant, la higiene corporal, el medi ambient, el correu electrònic i la connexió segura a Internet, les festes tradicionals, entre d’altres. El cert és que els infants han interioritzat varis aspectes dels treballats amb un mètode que no se’ls hi ha fet feixuc ni els ha fet sentir diferents que la resta d’infants de la seva edat.

Aquests infants pateixen situacions familiars complexes que s’agreugen per una falta de seguretat, per una manca de normes i hàbits socials que no els hi han estat donats i moltes vegades per una falta d’un espai en el que es puguin sentir escoltats, recolzats i estimats. I des del punt se’ls hi ha intentat oferir aquest espai de confiança, d’aprenentatge i d’amor.

Segons les pròpies paraules de la dinamitzadora l’experiència de treballar conjuntament amb SS està sent una experiència enriquidora i molt positiva tant per ella com per els propis usuaris del servei. Tan adults, joves com infants han millorat moltíssim respecte el domini de les noves tecnologies. Però és que a més s’han millorat aspectes tan importants com el respecte vers l’altre, l’ aprendre a compartir un espai, respectar horaris, la higiene per tal de poder seure al costat d’ una altra persona sense que et miri malament, tenir que sortir de casa per a fer alguna activitat, etc…

Els tallers per a infants finalitzen a finals de juny però el seguiment amb adults no te data d’inici i data final, es van redactant PEI als llarg de l’any. El que està costant més és que les dones Magrebines vulguin compartir espai amb altres usuaris, sobretot s’hi ha homes. Per aquest motiu a partir del setembre s’oferirà un espai exclusiu per a dones de 3 a 4:30 un dia a la setmana. No serà exclusiu per a dones Magrebines sinó obert a tot el col•lectiu de dones de Ripoll ja que des del punt es creu que l’espai ha d’integrar i no separar.

D’aquí un any ja ens explicaran com ha anat l’experiència.

Núria Perpinyà
Tècnica Territorial Òmnia


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce