A les acaballes d’aquest 2009 és el moment de fer un repàs a aquells grans aconteixements que ha viscut la Xarxa Òmnia al llarg de l’any. Per tant cal fer un esment important als nous 5 punts que s’han inaugurat i que han fet possible que la xarxa continui creixent any darrera any. Doncs no hi ha més símbol de prosperitat que el seguir creixent i ampliant l’oferta de la xarxa Òmnia arreu del territori.

Inaugurar 5 punts en el període actual que estem vivint ( en el que la paraula crisi i retallada està present a tot arreu) és una mostra que ens trobem davant un projecte sòlid i necessari en el territori. Que els Punts Òmnia son espais necessaris per acostar a una part de població important a les noves tecnologies. Que l’acompanyament, recolzament i seguiment que s’ofereix en el punts Òmnia no es troba a altres punts TIC i, que tal com indica el seu nom, Òmnia significa tothom i per tant tothom te cabuda en aquest projecte; premissa molt important a tenir en compte.

Si que cal destacar que les inauguracions oficials dels Punts es van portar a terme quan  ja portaven uns dies de funcionament. Però aquest fet ha resultat ser positiu ja que d’aquesta manera les persones usuàries d’Òmnia han pogut assistir-hi i viure l’ aconteixement.

Coneixem una mica més els Punts inaugurats??

El 26 de Febrer es va encetar la primera inauguració de l’any. Va ser la del Punt Òmnia d’Isona i Conca Dellà situat a la població que porta al mateix nom i que està ubicada al Pallars Jussà, a la Vegueria de l’Alt Pirineu.

Com no podia ser d’un altra manera l’equip de l’ ODC no hi va faltar i va poder compartir el gran moment amb els Isonecs i Isonenques que no van faltar a la cita. Evidentment la inauguració també va comptar amb la presència d’alts càrrecs com el Secretari d’Acció Ciutadana del Departament de Governació i Administracions Públiques, Josep Maria Civís o l’alcalde del municipi entre d’altres.

Cal destacar, però, la gran afluència de persones usuàries del Punt que van assistir a la cita i que van participar en preparar l’acte: uns fent pastissos, d’altres preparant la sala,… això demostra la bona tasca que ja es feia en el Punt i la rapidesa en el que la dinamitzadora es va apropar als usuaris/es. Tanmateix aquesta bona acollida també demostra la importància de l’obertura del Punt en una població en la que no hi havia cap altre espai d’accés a les TiC.


El dia 8 de maig de 2009 va tenir lloc linauguració del CTC (Centre Tecnològic Comunitari) de Masquefa, a l’Anoia a la vegueria de la Catalunya Central. Cal fer esment que Masquefa ja comptava amb un Punt Òmnia però ara s’ha inclòs en el Centre Tecnològic Comunitari i se l’ha dotat de noves eines que enriqueixen el projecte.

El programa va constar d’un acte d’inauguració i uns parlaments que van donar pas a la Jornada de Portes Obertes del CTC. L’assistència i participació dels masquefins i masquefines va ser molt important i molt nombrosa, ja que hi havien moltes espectatives respecte el nou centre i volien conèixer-lo personalment, així com totes les activitats i espais dels quals s’aprofitarien com a habitants de la ciutat, de la rodalia i de la comarca.

L’espai que més va copsar l’atenció i la curiositat de les persones assistents va ser la seva aula accessible, que conté tot un equipament pensat per a persones amb diferents tipus de discapacitats (sensorials, psíquiques, físiques,…) que el fa un espai referent en accessibilitat a la Xarxa Òmnia.

Per finalitzar la jornada es va realitzar la projecció d’un vídeo sobre la història de la Fàbrica on s’ubica el CTC, és a dir el Punt Òmnia, i un fi de festa amb un espectacle Piromusical.

I continuant amb el trajecte de les inauguracions, el dijous 28 de maig vam assistir a 2 inauguracions de Punts Òmnies. La primera cita va ser al Punt Òmnia del Bon Pastor ubicat a Figueres, a l’Alt Empordà, a la Vegueria de Girona. I seguidament vam anar al Punt Òmnia de Salt, al Gironès també a la vegueria de Girona. El fet de ser 2 punts gestionats per la mateixa entitat gestora va fer que una part dels actes fos bastant semblant, sobretot pel que fa els parlaments.


Els parlaments oficials
portats a terme pel conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, i pel director General d’Acció Comunitària, Xavier Garriga entre d’altres van donar pas a un parlament especial, el que ens va oferir la Claudia, la gerent del projecte de l’associació Nous Catalans. En les seves paraules va descriure un esperit i una força majestuosa per tirar endavant el projecte “Per nosaltres, com ass. Nous Catalans es especialment important perquè som una associació de gent que venim de lluny, i gent d’aquí. Als de lluny hem decidit que volem ser ciutadans d’aquest país i vosaltres ens heu donat l’ oportunitat de participar activament en aquest projecte. Soc una defensora de la igualtat d’oportunitats i aquesta n’és una demostració: Xavi el dinamitzadors de Figueres és nascut aquí, l’Erika la dinamitzadora del Punt Òmnia de Salt, és nascuda a Colòmbia i jo a Uruguai i treballem junts, compartim ideals i intentem deixar el nostre granet de sorra perquè aquest mon sigui una miqueta mes just..”


A Figueres el temps se’ns va fer una mica curt, tot i així, vam poder compartir un petit esmorzar amb els Figuerencs i Figuerenques que s’havien acostat fins el Punt per viure en directe la posada en marxa oficial. Alguns dels assistents ens deien de la necessitat del Punt en el barri, ja que la majoria de persones que hi viuen estan mancats de coneixements tecnològics i sense accés a la xarxa per qüestions de diners. Així que un altre cop es posava de manifest la necessitat de la Xarxa Òmnia en el territori.

Sense perdre el temps vam posar rumb cap a Salt. Allà vam tornar a sentir els parlaments dels polítics i de la Claudia que una vegada més ens va posar la pell de gallina. Si una cosa cal remarcar d’aquesta inauguració és la multiculturalitat dels usuaris assistents.

Obrir un punt Òmnia a Salt era un deure que calia portar a terme ja que més d’un 60% de població son persones immigrades, amb pocs coneixements tecnològics i amb poques oportunitats d’accés a Internet i per tant a totes les possibilitats d’avanç que això comporta.

Vam acabar la jornada maratoniana amb un pica pica que ens va permetre compartir moments amb tots els desplaçats fins el punt. Aquí posàvem punt i final a un gran dia per a la xarxa, el naixement oficial de 2 punts més.

El 21 de novembre es va portar a terme la última inauguració d’aquest 2009. Va ser el Punt Òmnia del Barri antic de Valls, a l’Alt Camp, a la Vegueria de Tarragona, situat al Centre Cívic de la Fusta.

L’acte va constar amb la presència de polítics, personal de l’Ajuntament i de diverses entitats de Valls, així com l’equip de l’ODC. Després dels parlaments i, tot fent un recorregut pel nucli històric de la ciutat, en el que es va aprofitar per donar el tret de sortida a 21 indicadors que senyalitzen punts d’interès turístic, es va arribar al nou Punt Òmnia.

És cert que Valls ja consta de dos punts però amb aquest tercer el que s’ha volgut promoure la dinamització del barri antic i descentralitzar els serveis oferts a la ciutadania Vallenca. Tanmateix el punt s’ha obert en un espai en el que es poden trobar altres serveis per a tots els públics i, aquest fet, suposa un gran avantatge per tal de potenciar i promocionar el punt.
Per últim fer una menció especial a la gran tasca que fa la Lluïsa Miralles, coordinadora de l’equip de formadors que treballen en els tres punts. Enhorabona per aquesta nova fita!

Núria Perpinyà

Tècnica Territorial Òmnia


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce