Avui es celebra l’existència d’un tipus de Programari pensat i dissenyat per garantir les llibertats dels usuaris que l’instal•len al seu ordinador. Firefox, Ubuntu, GNU/Linux, Open Office, Gimp, Linkat, són noms de programes i sistemes operatius que han estat desenvolupats pensant en la llibertat de l’usuari. Però quines llibertats són aquestes?

La llibertat de fer servir el programa amb qualsevol propòsit.
Són molt poques les persones usuàries que llegeixen les condicions d’ús dels programes propietaris lligats a una llicència d’ús restrictiva. Si ho fessin, veurien que alguns d’aquests limiten els continguts dels documents que es poden fer amb ells.

La llibertat d’estudiar com funciona el programa i modificar-lo, adaptant-lo a les seves necessitats. Molts dels programes que fem servir de forma habitual estan totalment tancats de forma que no permeten cap modificació i adaptació limitant així les possibilitats i sobretot la resolució de problemes de compatibilitat o la creació de noves funcionalitats que el facin més accessible i més útil per tothom.

La llibertat de distribuir còpies del programa. Cada vegada que comprem un programa propietari estem limitant les nostres llibertats, i ens comprometem a complir una llicència d’ús que entre d’altre coses prohibeix fer còpies del programa i passar-lo a un familiar o un amic. Amb el Programari Lliure tens tot el dret a fer còpies del teus programes i distribuir-los sense que et diguin pirata, promovent així l’accés al coneixement i a la creació, i sobretot estalviant els diners que habitualment hem d’invertir en el programari no lliure.

La llibertat de millorar el programa i fer públiques aquestes millores, de forma que tothom es pugui beneficiar. No és fantàstic poder millorar qualsevol cosa i compartir aquestes millores perquè la nostra feina arribi al major nombre de destinataris?

Carrer del Programari Lliure
El Programari Lliure, en definitiva, ens permet ser més creatius, adaptar, personalitzar, compartir i fer un ús més lliure i no restrictiu de la tecnologia, una tecnologia que pot arribar a tothom independentment de que tinguin o no diners per poder pagar la llicència d’ús. En aquest sentit cal fer un petit aclariment, molta gent confon Programari Lliure amb programari gratuït. Aquesta confusió ve d’una traducció incorrecta del terme anglès Free Software. La paraula Free té un doble significat d’una banda vol dir lliure, i d’una altra gratis. La primera accepció és la correcta. No tot el Programari Lliure és gratis, i tampoc tot el Programari Propietari (no lliure) és de pagament. Existeixen nombrosos programes com ara Adobe Reader que ens permet llegir els fitxers PDF que es gratuït però també es tancat.

Al projecte Òmnia sempre s’ha apostat pel Programari Lliure i totes les màquines que hi ha als punts venen amb sistema operatiu Windows però també amb una versió de GNU/Linux, de forma que quan engeguem l’ordinador podem triar un, o l’altre. Capacitat de decisió, obrir possibilitats, d’això es tracta. La veritat és que actualment sistemes com l’Ubuntu o Linkat són tan senzills de fer servir com qualsevol versió de Windows i ofereixen a l’usuari la possibilitat d’accedir a milers de programes per fer pràcticament qualsevol cosa imaginable. Nens, i gent gran, dos col·lectius que s’inicien en l’alfabetització digital no tenen més dificultats en fer servir un sistema d’aquest tipus. Els problemes venen normalment en les persones acostumades a utilitzar altres sistemes i les barreres mentals que construeixen per conèixer altres alternatives.

Òmnia és un projecte nascut amb la voluntat de fer arribar les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) a tothom, i res més coherent amb aquest plantejament que l’ús del Programari Lliure, fent usuaris responsables socialment i que vegin en les TIC, eines per la participació i la col•laboració, i per la creació d’una Internet més lliure. Sabíeu que moltes de les webs existents a Internet funcionen gràcies a Apache, un servidor de codi obert? De fet, la web 2.0 actual es basa en principis molt lligats a la filosofia d’aquest programari, promovent que els internautes siguin creadors, participatius, col•laboradors, crítics.

Malauradament entorn al Programari Lliure hi ha tota una sèrie de idees que dificulten la seva utilització i expansió: la seva suposada dificultat d’ús, el fet de que altres solucions estiguin molt més esteses i sigui el que es demana “professionalment”… No es parla tant de la seva ràpida actualització, de la seva seguretat, de la manca de virus, de l’enorme quantitat de projectes educatius i d’accessibilitat que es desenvolupen. És software creat per una comunitat mundial, transparent i personalitzable i que lluita, en forma d’un simpàtic pingüí anomenat Tux, contra el monopoli de les grans marques que han imposat l’ús de programes tancats i que no respecten la llibertat de l’usuari final.
Cartell fes-te l'hinux

Òmnia és un espai idoni per fer difusió del Programari Lliure, i de fet ja s’hi fa. Experiències comunitàries com “Fes-te L’hinux” a l’Hospitalet (amb la participació dels punts de Gornal o JIS/Arrels) on s’invita als usuaris a portar els seus PC per provar una distribució GNU/Linux, o les aules especialitzades que funcionen només amb Ubuntu al punt Òmnia Marianao, o amb Linkat al punt Òmnia Francesc Palau. També trobem punts que només fan servir Programari Lliure com és el cas de Xarxantoni, el TEB o el Casal d’infants del Raval. A Xarxantoni a més  a més s’ha desenvolupat un taller de creació de música digital amb eines lliures. Altres punts com Akwaba, Grupo Unión o Santa Coloma de Cervelló també desenvolupen activitats i tallers per l’ús i la difusió d’aquesta tecnologia social.

Està en les nostres mans oferir possibilitats i sobretot, donar a conèixer les implicacions que té l’elecció de determinades eines TIC. Més enllà de l’ús tècnic o de l’adquisició de competències i aprenentatges, és vital que insistim en difondre els valors ètics i socials d’aquestes eines, i la filosofia que hi ha al darrera. No és només tecnologia, és una forma d’entendre l’adquisició i la difusió del coneixement, és una actitud davant el món i la cultura humana.

Gabriel González
Tècnic ODC


  • Categories

  • Informació Òmnia

  • El núvol

  • Archives

  • Repositori Tasta'm

  • RSS Estigues al corrent del que fem!

  • logoomnia

    logopunttic

    logobenestarsocial

    logofce