Jornada Òmnia a Sabadell: estratègies contra l’exclusió social


Antonio Collado, durant la seva presentació
El passat dimarts, 18 de juny, al voltant de 35 professionals relacionats amb la Xarxa Òmnia (dinamitzadors i dinamitzadores, responsables d’entitats gestores i d’equipaments, membres de la coordinació del programa) i amb l’Institut Català de les Dones, van aplegar-se per treballar i intercanviar propostes contra l’exclusió social a la seu del Punt Òmnia Casal Cívic Rogelio Soto – AV Espronceda, a Sabadell.

Montserrat Solé, Cap de Secció d’Avaluació i Coordinació de Plans, de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària va donar la benvinguda als i a les participants, tot plantejant algunes novetats respecte al Programa Òmnia i emfasitzant en els col·lectius actualment prioritaris.  Isabel Gay, coordinadora del SIAD de Sabadell, va presentar les funcions d’aquest servei i va convidar als punts Òmnia al treball en xarxa amb els diferents SIAD de la zona. Consulteu la seva presentació:

Antonio Collado, del Punt Òmnia Mithra de Santa Coloma de Cervelló va presentar l’itinerari formatiu “Reinventa’t”, per dones en situació d’atur de llarga durada. Treballen en coordinació amb l’Ajuntament i l’entitat “Dones pel Quatre Cantons”. Va destacar alguns dels coneixements que les dones poden adquirir al llarg de les sessions: diferents tipus de currículums, emmagatzemament al núvol, videocurrículum, eines de disseny preconfigurat per fer currículums (com ara el CuVitt), etc. A més a més, al llarg dels tallers milloren la seva autoconfiança i es promou el suport mutu, i la xarxa de relacions, inclús amb antigues alumnes. Aviat publicarem els materials d’aquesta presentació.

Pere Boronat, del Punt Òmnia Montserrat de Terrassa, va presentar el treball en xarxa entre organismes i entitats, i el foment de la corresponsabilitat en especial, en les activitats amb joves. El 80% de la població del barri de Montserrat és de parla àrab, i això és un tret diferencial amb respecte a d’altres zones de Terrassa. Les diferents entitats i serveis al territori s’intercanvien informació sobre els joves i el seu comportament i actitud tant a l’escola, com als equips esportius i al Punt Òmnia, entre altres de manera que es fan intervencions integrals. D’altra banda, el contacte amb els joves també ajuda a conèixer les seves famílies i la prevenció de possibles situacions d’exclusió. Llegiu la seva presentació:


Llegiu la seva presentació a Prezi.

Durant el debat posterior, algunes aportacions van fer èmfasi en qüestions relacionades amb el gènere en la relació amb les persones participants i en els processos d’apropament d’algunes persones usuàries als serveis d’atenció, que en moltes ocasions són bastant lents. També es va comentar la importància de trobar líders a cada comunitat per tal de donar a conèixer aquests serveis.

La segona part de la jornada va estar dedicada al treball conjunt sobre estratègies de lluita contra l’exclusió social. Per petits grups, els i les participants van considerar com podem detectar situacions d’exclusió (per altres agents o indicis concrets) i de quina manera podem actuar (amb derivacions i coordinacions o activitats). Aviat publicarem el contingut de les propostes i unes breus conclusions.