Jornada Òmnia al territori a Lleida


Imatge de grup durant la visita a les instal·lacions del casal cívic de LleidaEl passat divendres, 14 de juny de 2013 va tenir lloc a Lleida la primera de les jornades Òmnia al territori d’aquest semestre, dedicada als recursos i treball amb famílies. La trobada va aplegar unes 15 persones, comptant dinamitzadors i dinamitzadores, responsables d’equipaments i entitats gestores, tècniques i coordinadores dels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones de la província de Lleida, i diferents membres de la coordinació del Programa Òmnia.

Montserrat Solé, Cap de Secció d’Avaluació i Coordinació de Plans, de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària va donar la benvinguda als i a les participants, tot plantejant algunes novetats respecte al Programa Òmnia i emfasitzant en els col·lectius actualment prioritaris, com és el cas de l’atenció a les famílies. Carme Castelló, coordinadora territorial dels SIAD de Lleida, va presentar aquest servei i la relació ja existent entre algunes tècniques i els Punts Òmnia.

L’Ester Collado, del Punt Òmnia del Centre Cívic l’Escorxador, a la Seu d’Urgell, va presentar la seva experiència, “Diafragma”. Es tracta d’un projecte fotogràfic amb un grup de dones que han viscut o viuen situacions de violència de gènere, en col·laboració amb el Servei d’Intervenció Especialitzat. L’activitat consisteix a sortides setmanals per fer fotos de l’entorn amb les càmeres de cada participant, i altres que han aconseguit.

L’Ester ha destacat l’actual cohesió del grup i l’evolució que es comprova amb la comparació de les imatges que captaven a l’inici i les que fan ara. L’ambient distès de les sessions permet treballar els vincles i el suport mutu, però també l’autoconfiança i l’apoderament de cadascuna. Els resultats d’aquest taller serviran per crear un passi d’imatges que es projectarà durant els actes de celebració del Dia per a l’eliminació de la violència envers les dones, el proper 25 de novembre.

Aquesta és la presentació de Diafragma:

Aneu a la presentació al lloc web de Prezi.

La dinàmica de grup de la segona part de la jornada va girar al voltant de la discussió sobre les activitats intergeneracionals i com podem atendre els diferents membres de les famílies, per separat o conjuntament, des dels punts Òmnia. Alguns recursos interessants, especialment en l’acollida de famílies nouvingudes són:

En petits grups, vam treballar sobre dos possibles activitats intergeneracionals amb diferents temàtiques que es podrien posar en marxa des dels Punts Òmnia. Com a resultats, es van generar dues fitxes d’activitat:

  • El cartell de la festa major, on parelles de joves i infants treballarien conjuntament en el cartell de les festes del proper any.
  • Nosaltres i vosaltres, punt de trobada intergeneracional d’adolescents i persones d’entre 30 i 45 anys, sobre diverses temàtiques que convergeixen en elements comuns a les diferents experiències de les persones participants.

Llegiu les activitats en aquest enllaç.