Treball per projectes i innovació a la jornada de Tarragona


Debat entre participants a la jornadaAhir dimecres va ser el torn de Tarragona en aquesta primera edició de les jornades Òmnia al territori del 2013. Al voltant de 25 persones, tant dinamitzadores i dinamitzadors, membres de la coordinació del programa, responsables d’equipaments, tècniques i coordinadores dels SIAD i també alguns joves participants, van celebrar aquesta trobada al Punt Òmnia de l’AV Progressista Torreforta.

La Montserrat Solé, Cap de Secció d’Avaluació i Coordinació de Plans, de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària va ser l’encarregada d’obrir la jornada amb algunes novetats respecte al Programa Òmnia, emfasitzant en els col·lectius prioritaris i destacant la importància de la xarxa i suport entre punts.

La Lidia Bargas, coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones i la Fanny Frigola, coordinadora del Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Priorat, van explicar els diferents serveis que ofereixen els SIAD de Tarragona. Cambrils, Calafell, Salou, Tarragona i Reus compten amb oficines d’atenció. L’any passat van fer ús dels SIAD de Tarragona gairebé 2.000 dones, amb les quals es van portar a terme més de 6.000 atencions o intervenció. A banda de l’atenció directa, també es treballa amb les entitats de dones, amb els cossos de seguretat i amb els centres escolars per treballar la coeducació.

L’Albert Francolí del Punt Òmnia Servei Solidari del Raval de Barcelona, amb la Júlia, l’Abdel i el Fadhili, van presentar Ravalead@s TV, un projecte de televisió juvenil i comunitària dels joves i per als joves del barri del Raval, en la qual han treballat al llarg del curs 2012-2013, en col·laboració amb l’Associació el Parlante. Al llarg dels projecte els i les joves han reflexionat sobre el tractament d’estereotips i l’actualitat que mostren els mitjans de comunicació, i han creat tres peces audiovisuals, que giraven al voltant del consum responsable, els desnonaments i el racisme, entre altres. Els joves van comentar la seva experiència i van destacar la seva motivació per l’audiovisual, pel treball en equip i el funcionament assembleari del grup i pel tractament social de les diferents temàtiques. El projecte es troba en fase de cerca de nous finançaments i aviat esperem podem publicar els materials relacionats.

La Lidia Corbera, del Punt Òmnia d’Amposta, va presentar les diferents activitats relacionades amb la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta, on els diferents grups van participar de maneres diferents, bé cercant imatges antigues d’Amposta, bé fent fotografies del casc antic d’Amposta, bé captant imatges durant la festa i explicant la seva vivència a través de les fotos i introduint-hi retocs. La Lidia va valorar l’experiència molt positivament, ja que va ser molt motivadora per als participants, va introduir un sentit de pertinença a l’Òmnia i va promoure un millor coneixement de l’entorn. Consulteu la presentació aquí:

La segona part de la jornada va estar dedicada a una demostració pràctica sobre robòtica educativa. Distribuïts per grups els i les participants van finalitzar el muntatge d’uns robots prèviament preparats i programats per moure’s amb un comandament o amb so. Posteriorment, es va debatre sobre les competències i habilitats que es poden adquirir amb projectes d’aquests tipus, per la qual cosa el Jordi Rodríguez, del Punt Òmnia Casal Cívic Tarragona – Campclar – AV Campclar, i el Jordi Roig del Punt Òmnia del Casal de la Gent Gran de Tortosa van aportar els seus coneixements i experiència, com la que mostra aquest vídeo amb infants de Campclar:

El resultat de la pluja d’idees sobre aplicacions educatives de la robòtica és el següent: