Carlos Flores Melguizo
EDAT: 28 anys
ESTUDIS:- Educació Social (UB)- Expert en Educació de Persones Adultes (UNED)- Producció i locució ràdio local i comunitària (EMA RTV)
TEMPS EN EL PROJECTE: Un mes i mig
Tenim nou bloc al PO Bufalà ! www.puntomniabufala.blogspot.com
1. Què destacaries de la feina de dinamitzador?
El més gratificant de treballar com a dinamitzador a un Punt Òmnia és la relació amb els usuaris i usuàries que s’apropen al nostre espai. Un espai que també és d’ells i d’elles.Partim d’un treball social i comunitari, per tant els veritables protagonistes són les dones, els homes, els infants, joves i no tan joves que omplen la sala cada dia.L’alegria, l’interès i fins i tot les petites decepcions dels usuaris/es són part del treball i suposen una gratificació pels dinamitzadors i dinamitzadores de la xarxa Òmnia. Ens hem d’adaptar, saber captar les seves necessitats per tal de portar a terme una bona feina, però no només hem d’escoltar les persones que ja s’apropen, també hem de saber visualitzar, analitzar i treballar amb la realitat més propera que envolta l’entorn on s’ubica el Punt per que el nostre treball compleixi un dels objectius plantejats per la Xarxa.
2. I del punt Òmnia Bufalà?
Només fa uns mesos que treballo al PO de Bufalà, no arriba a dos, però destaco les ganes d’aprendre dels participants, l’entusiasme i la seva motivació. La majoria d’usuaris són adults i gent gran, molts d’ells és el primer cop que s’asseuen davant d’un ordinador i realment estan molt motivats. Al PO Bufalà funcionen molt bé els tallers, i dins d’aquests s’està treballant d’una manera més lúdica per allunyar-los de “classes magistrals o acadèmiques”. Les gimcanes cibernètiques, el treball en grup, el programari lliure o els blocs són algunes de les tècniques que es fan servir per afavorir les relacions entre participants.Sóc conscient que s’han de plantejar noves metodologies de treball per tal de crear un espai d’ús comunitari més visible, tot i així ja s’han començat a treballar amb tècniques que afavoreixen l’intercanvi i la cohesió social.Per aquest mes d’Abril, aprofitant que es celebra la Mostra de Teatre de Badalona, es farà un joc de pistes informàtic amb moltes i diferents proves relacionades amb el món teatral. També es farà una presentació amb el Movie Maker de la Llegenda de Sant Jordi, a més, s’està plantejant una sortida al cinema amb algun grup d’usuaris/es.
3. Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
Vaig tenir la sort de viure el naixement d’un Punt Òmnia, concretament el del barri de Pomar (també a Badalona), per tant estic molt familiaritzat amb el projecte des de fa anys.He estat usuari i ara sóc dinamitzador, òbviament n’hi ha diferències, però gràcies a haver participat anteriorment amb el projecte molts dels seus objectius ja els tenia clars i m’ha resultat més fàcil adaptar-me al nou lloc de treball.Un projecte d’aquest tipus no pot tenir data de caducitat. Assolir els seus objectius dona com a resultat una menor desigualtat entre els ciutadans de les nostres ciutats i pobles. Les TIC estan canviant la forma tradicional de fer les coses, de treballar, però no només són utilitzades en el món laboral sinó també en l’oci i la cultura, així com en la manera de relacionar-nos. És per això que hem d’apropar aquesta tecnologia a la major part de la població, per tal que participin en aquest procés de canvi i que no es situïn al marge de la realitat. Per tant aquests 10 anys són molt importants però han de venir molts més fent un bon treball i adaptant-nos als canvis emergents.
Abel Collado Verjuan
EDAT: 28 anys
ESTUDIS: BUP, cursos d’informàtica i acabant el mòdul d’extensió universitària.
TEMPS AL PROJECTE: 3 anys treballant com a dinamitzador, 1 any i mig al PO de fundació Comtal i 1 any i mig al Centre Cívic Federica Montseny.
PUNT ÒMNIA: Punt Òmnia Manlleu
MATERIALS: estic creant un programa per a la gestió d’usuaris.
En el temps que porto vinculat directa o indirectament al projecte (4 anys), he tingut la sort de poder realitzar formacions especifiques per al meu lloc de treball. Actualment estic acabant el curs d’extensió universitària, que trobo molt recomanable per millorar i enriquir el treball que es realitza als PO. Vaig estar un any a un PO de ciutat vella, i ara fa dos que estic al PO de Manlleu.Pel que fa al desig, m’agradaria pensar que en un futur (no massa llunyà) puguem passar de ser un projecte a un programa consolidat i estable.
1. Què destacaries de la feina de dinamització?
En tot aquest temps que porto al projecte, destacaria la possibilitat d’ajudar a les persones amb els recursos de que disposem a cada PO. Oferir eines, recursos, transmetre valors positius, fomentar la integració, potenciar l’autoestima, ensenyar, educar i un llarg etc.!. Crec que el paper del dinamitzador es clau en aquest moment de canvi socioeconòmic.
2. I del punt Òmnia Manlleu?
El tret més destacable per mi és la voluntat d’adaptació als nostres usuaris i les seves necessitats. També es destacable la fidelitat a les 3 línies d’actuació del projecte, en quant a proporcionalitat d’hores de dedicació. Des del POM facilitem l’accés a la nova societat de la informació a qualsevol persona que ho desitgi, dins d’uns horaris flexibles que canvien en funció de la demanda. Realitzem una formació continuada (3 nivells) i uns tallers en funció de la demanda dels usuaris que venen al Punt. Resumint-ho en una paraula adaptabilitat!.
3. Què significa per a tu que Òmnia arribi als 10 anys?
Es el reflex de la feina ben feta i la prova d’una necessitat que existia al territori i que s’havia de cobrir. També esdevé el moment d’una reflexió per part de tots els agents participants sobre el futur de l’Òmnia. El moment de fer balanç de totes les fites aconseguides i plantejar els nous reptes de futur. Ara es quan s’hauria de revisar el projecte per fer les esmenes pertinents, revisar la maquinaria i reforçar els engranatges mes febles.Ànims i salut!
Jordi Roig Valldeperez
Edat: 29
Estudis: Tècnic de grau superior en desenvolupament d’aplicacions informàtiques. Enginyer tècnic en informàtica de gestió per la UOC.
Temps en el Punt Òmnia de Tortosa: 6 mesos
Ara per ara, no he tingut temps per a la creació de continguts tant per al meu Punt Òmnia com per al projecte en sí. El que si que he creat és un bloc del Punt Òmnia Tortosa, on podeu trobar tot tipus d’informació dels cursos que realitzem així com fotografies dels mateixos, i també l’enllaç al grup al Facebook que faig servir per començar a introduir l’eina a les meves classes.
http://puntomniatortosa.blogspot.com/
1. Què destacaries sobre la feina del dinamitzador?
Destacaria la capacitat creativa alhora de encarar les diferents formacions que es duen a terme a un Punt Òmnia. Els grups que venen a un PO a aprendre informàtica sempre són diferents i provenen d’estatuts socials diferents, aquest fet distintiu sobre altres tipus de formacions (acadèmies, universitat, etc…) fa que el dinamitzador tingui que treballar continguts diferents per a cada curs adequant-se a les persones que li venen. Per tant, la creativitat i versatilitat d’un dinamitzador alhora de crear continguts per als alumnes es molt alta.Altres aspectes com la capacitat comunicativa, formativa, vessant social si que també són molt importants però són aspectes que un dinamitzador pot aprendre, en canvi, ser creatiu és tot un art.
2. Què destacaries del Punt Òmnia de Tortosa?
La rapidesa en que s’ha estès pel diferent teixit associatiu del territori i s’ha donat a conèixer. Amb només 6 mesos de funcionament, ja col·laborem amb múltiples associacions i entitats, a més, de tenir una llista d’espera de més 50 persones particulars (no vinculades a capassociació) esperant iniciar un curs per primer cop o repetir, amb nous cursos, la seva estada al Punt Òmnia Tortosa.
3. Què significa per tu que l’Òmnia arribi als 10 anys?
Sincerament, fa poc que estic dins del projecte Òmnia, i encara ara estic esbrinant els mecanismes del mateix. Que un projecte tant interessant com aquest arribi als 10 anys ja per sí és una bona notícia.Molts projectes semblants d’altres institucions o governs, no han tingut tanta solidesa com aquest. Ara el que hem de mirar és cap endavant i revisar els termes en que es va redactar el projecte Òmnia, després de 10 anys qualsevol projecte d’estes característiques necessita una revisió i més veient com les noves tecnologies han evolucionat amb aquest 10 anys. Esperem que la voluntat política acompanyi.
Pere Boronat.
Punt Òmnia Montserrat, Terrassa
1. Què destacaries del treball del Dinamitzador?
La diversitat que trobo cada dia. I l’alegria de les persones al aprendre allò que els hi feia tant de respecte i que els feia sentir inferiors respecte als altres.El fet que en el procés d’un dia treballes moltes tipologies de persones, moltes franges d’edat i moltes maneres de viure i pensar.I amb l’avantatge que tot et toca de prop ja que la gent es del barri, per tant barreges la possibilitat d’ensenyar a les persones amb un punt d’unió on les mateixes poden oblidar les diferencies que existeixen al carrer.
2. Què destacaries del Punt Òmnia Montserrat?
Els Joves i la seva forta presencia al barri.La Immigració del Barri.Les diferencies entre ètnies Gitanes i Marroquins.Destacaria l’interès que he trobat en la gent, perquè al haver “perdut” l’Òmnia durant 2 mesos, els ha fet reflexionar sobre la necessitat i la utilitat del mateix.També a causa del treball realitzat durant els últims anys estic trobant una pressió molt forta per part dels adults per crear cursets inicials o avançats.Tampoc son tot flors i violes, 8 ordinadors es un recurs pobre per un barri que gairebé ningú te accés a un ordinador i que tampoc disposa d’altri espai tic sense canviar de barri.Per tant la alta demanda contrastada amb la poca oferta fa que aquest punt Òmnia tingui un valor especial i únic a tot terrassa. (com cada Òmnia oi ??)
3. Què significa par a tu que el Projecte Òmnia faci 10 anys?
Que es un projecte que funciona.Que hi ha una necessitat real de seguir aquest projecte.Que encara hi ha molt camí per recórrer.
Laia Bascuñana i Toni Luque
P.O. Grup Muntanyes, Barcelona.
Laia
1. Què destacaries del treball del Dinamitzador?
La proximitat a les persones. És una de les coses que els usuaris valoren i destaquen més.
2. Què destacaries del Punt Òmnia del Grup Muntanyes?
Destaco les persones, els usuaris, grans, petits, joves i adults. Un projecte de “tecnologies” però sobretot social, per a les persones. Cada dia és diferent, no es fa gens monòton, i aprens constantment coses noves. El Punt Òmnia és una caixa de sorpreses. Cada dia tanques el punt amb una història nova, una experiència nova, amb nous coneixements, nous aprenentatges, noves vivències, noves confidències. També destaco el que es crea en el punt, les relacions entre els usuaris i qui participa en el projecte.
3. Què significa per a tu que el Projecte Òmnia faci 10 anys?
No és tan important els anys que compleix el projecte sinó en quin moment històric ho fa (el de la societat de la informació i la comunicació), i també és important com els compleix, amb quina vitalitat i havent de plantejar-nos vàries qüestions com ara les següents: el futur del projecte, la situació laboral de les persones dinamitzadores i de la necessitat urgent de reconèixer oficialment el perfil del professional dinamitzador.
Toni Luque
De la feina del dinamitzador destacaria la relació que s’estableix amb els usuaris, els quals tenen unes necessitats i inquietuds tecnològiques que venen a resoldre al Punt Òmnia però també utilitzen l’espai com a punt de trobada on les tecnologies de la informació són l’excusa per establir relacions personals. Moure’s en l’aiguabarreig entre aquestes dues demandes és la part més interessant de la tasca del dinamitzador.El nostre Punt Òmnia està situat en una zona amb un teixit associatiu molt ric, on la gent li agrada participar en les activitats que es fan al barri i això es reflecteix en el dia a dia del Punt.Que aquest any sigui el desè aniversari del projecte és sens dubte l’evidència de l’èxit de la tasca desenvolupada en els diferents Punts durant tots aquests anys, i malgrat la situació tecnològica hagi millorat molt durant aquest període en el nostre país els Punts Òmnia segueixen sent necessaris.
Elvira Mora Alarcón
Po Molins de Matarò
Tinc 28 anys, sóc Tècnic en Disseny Multimèdia i Dinamització dels TIC, porto aproximadament 4 anys en el projecte, em costa molt dir alguna cosa de mi, crec que sóc capaç de transmetre tranquil·litat i la meva paciència… “acaba el treball per mi”.A destacar del PO que aprofitant els recursos hem incidit amb accions més lúdiques, sense deixar de banda en cap moment la informàtica tradicional, el formar, informar, la orientació, la cohesió i com a element innovador el coneixement de l’entorn, d’aquesta iniciativa ha sorgit la creació d’un projecte paral·lel nomenat +Òmnia que vam realitzar conjuntament amb el PO de Molins. Tenint dues activitats englobades dintre de +Òmnia; “Òmnia al Forn” (taller de cuina) i “Fem una guia turística de Mataró”
1. Què destacaries de la feina de dinamitzadora?
La persona dinamitzadora sobretot ha de ser propera amb els usuaris que vénen a utilitzar l’espai.És important que el dinamitzador s’impliqui en el projecte, i això es nota, si un dinamitzador no esta motivat i implicat el PO no funciona. La feina és complexa i crec que no se’ns valora prou.Cal entendre, que la informàtica no és un objectiu si no un recurs, que les noves tecnologies són únicament una excusa per aconseguir que la gent es mogui per la seva ciutat, el seu poble o barri, un canal per a fomentar les xarxes socials i la integració de les persones en el món actual,Per aconseguir que les persones entenguin i s’impliquin en aquest moviment és fonamental la figura del Dinamitzador
2. I del PO del barri de Molins de Matarò?
Del meu Punt Òmnia es poden destacar diverses coses, el primer és que no és el meu Punt, jo únicament sóc un element cohesionador de l’espai, qui fa que un PO existeixi són els usuaris. Podem destacar que a diferència d’altres punts som petits ja que no hi ha massa usuaris registrats, però fem molt soroll en el barri. Crec que el Punt Òmnia s’ha convertit en un referent en el territori. Amb l’excusa d’acostar les tecnologies a tothom creem activitats diferents i intentem que la gent s’acosti a conèixer-nos i es vulguin quedar. Comptem amb un grup d’usuaris voluntaris que s’autogestionen el temps i l’espai sempre comptant amb la nostra ajuda i creen els seus propis cursos, a aquest grup ho vam nomenar VolOmnia.
3. Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
Crec que és un aniversari molt especial per a totes les persones implicades en el projecte, continuen pensant que això és un projecte encara que crec que la paraula no és adequada, projecte = principi – fi, vull pensar que Òmnia té un horitzó llarg i llunyà però cal reflexionar sobre els passos que s’han donat i els que donaremTanmateix hem arribat als 10 anyets i encara som petits, però ens hem de felicitar pel treball ben fet.
Diego Galera Sánchez
Estudis o perfil: Informàtic
Edat: 28
Punt Òmnia: Font dels Capellans (Manresa)
Anys al Punt o en el projecte: des de 2001
Has creat algun material, projecte, o quelcom que destacaries ..: He participat en diferents projectes conjunts dels Òmnies de Manresa.En les últimes jornades, vam exposar l’experiència d’activitats conjuntes de Manresa, en totes les seves edicions, des de l’any 2000 amb les 24 hores d’internet fins el 2008 amb l’ÒmniaTrivial 08, on es va poder fer un petit tast del joc de l’ÒmniaTrivial.
1.Què destacaries de la feina de dinamitzador?
És una feina molt enriquidora per part del dinamitzador, ja que el resultat del treball diari, es veu reflectit amb les activitats que realitzes cada dia en el punt, el coneixement sobre les noves tecnologies que es genera dins del punt i les relacions que s’estableixen amb els diferents col·lectius de persones del barri.
2. I del PO Font dels Capellans?
És un Punt Òmnia que està totalment integrat en la vida del barri i del Pla de Desenvolupament Comunitari, on usuaris de diferents nacionalitats, conviuen tranquilament dins del Punt. Creant-se xarxes socials que no existien. També destacaria la varietat d’activitats que es desenvolupen en el Punt.
3. Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
Es un aniversari important dins de la xarxa Òmnia, i les ganes de poder continuar fent la feina que es realitza i combatre la alfabetització digital en tots els fronts possibles, incidint en la societat que envolta el Punt Òmnia.
Montse Carbonell Rodés
Estudis o perfil: treball en projectes educatius i d’àmbit social per a la millora de la inclusió social de les persones en risc d’exclusió a través de les TIC i les TAC
Edat: V 5.0
Punt ÒmniA: Fundació Catalana de l’Esplai
Anys al Punt o en el projecte:
10 anys, amb intermitències. Però sempre formant part de l’equip de treball des d’on he assumit el paper de coordinadora d’aquest projecte.
Has creat alguna cosa, un projecte, quelcom a destacar…:
Mai sola. En tot cas sempre ha estat fruit del treball en equip que m’han donat l’oportunitat de col•laborar en el desenvolupament de metodologies de treball i recursos compartits amb tots els professionals dels diferents projectes de e-inclusió que he treballat.
Què destacaries de la feina del coordinador?
El treball en la prevenció i lluita per a la exclusió social i fent servir les noves tecnologies com a eina per crear-ne o reforçar-ne les habilitats necessàries, ens planteja reptes complexes.
Difícilment es podran assolir si les accions no son el resultat de la suma d’esforços dels diferents sectors necessaris per aquesta transformació.
En el cas d’Òmnia en tenim un exemple interessant. Un equip de professionals format per representants de l’Administració i d’associacions o entitats que ja treballen en l’àmbit social i comunitari entomen des del seu inici les seves funcions respectivament.
Pivotant sobre la figura de la persona dinamitzadora per tal de completar el seu perfil i donar recolzament a la seva tasca
Al llarg d’aquest 10 anys he assumit diferents funcions i tasques que han anat variant en la mesura en què el projecte ha anat creixent.
Això m’ha donat l’oportunitat de formar part d’aquest equips de professionals multidisciplinaris que m’ha donat una visió global del projecte.
Actualment estic molt satisfeta de formar part de l’equip de l’Oficina de Dinamització Comunitària, tant pel que fa a les persones que el formem com per la feina que estem fent. Un equip amb experiència, amb una gran capacitat d’escoltar i observar, d’anàlisi, de fer noves propostes per adaptar-nos a les noves necessitats i amb la capacitat de gaudir-ne. I sobretot amb una missió molt clara: posar a l’abast de les persones dinamitzadores de la Xarxa les eines i recursos metodològics i pedagògics necessàries per que es puguin assolir els objectius del projecte.
Però trobo a faltar el treball més directe amb les persones dinamitzadores i les persones usuàries. És allà on la feina pren tot el sentit i es pot palpar la força i el potencial del projecte.
Així és que us vindré a veure!
Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
Avui tinc la mateixa IL•LUSIÓ del primer dia per treballar per un projecte que segueix tenint tot el sentit
Molta SATISFACCIO cada vegada que s’obre una nova finestra a un Punt Òmnia i es visualitza la feina de qualitat que s’està fent
Un plegat de REPTES nous que ens ajudaran a adaptar-nos a les noves necessitats d’una societat canviant, per tal de que les accions segueixin sent útils per incloure-hi als més desafavorits.
Una gran OPORTUNITAT de poder oferir i compartir tots els recursos, metodologies, aprenentatges i el bagatge d’aquests 10 anys amb altres punts TIC, altres projectes i entitats per tal de ser encara més forts en aquesta transformació i adaptació a les necessitats socials i laborals de la ciutadania.
Un llarg FUTUR perquè tinc el convenciment de què tots junts tenim molt a aprendre i molt a ensenyar!