Xavi Castellano

Entitat que representa: Club Infantil Juvenil Bellvitge
Punt Òmnia: Club Infantil Juvenil Bellvitge
Anys a la Xarxa Òmnia: Des de l’inici de la xarxa

Com a responsable, què veu que aporta Òmnia a la seva entitat?
El que destacaria com l’aportació més important és la interacció que s’ha creat entre els usuaris del punt i la dinàmica general de l’esplai. És un plus que podem oferir a tots els nostres usuaris, la participació en dinàmiques com la de Sant Jordi, la Festa de final de curs, la Castanyada, etc… la riquesa i el seu bagatge vital ens motiva a continuar treballant pel barri.
També cal destacar, com a aportació important, la relació amb altres entitats del barri i la ciutat. El treball en xarxa que es fa des del punt ha obert moltes portes i ha facilitat la relació amb l’entitat.

Per últim també voldria destacar una tercera aportació que ha estat la de “l’Espai Famílies”. El projecte Òmnia ha estat un punt de trobada per a les famílies de l’entitat que a banda d’utilitzar-lo per adquirir coneixements i recursos en les TIC’s, també a funcionat com a motor de grups de pares i de propostes d’activitats.

Com va néixer la voluntat de tenir un PO?
En el moment de la seva creació era del tot necessari un punt òmnia, que si no hagués estat creat per l’administració l’haguéssim hagut d’inventar nosaltres mateixos.

Una pota molt important del nostre ideari és la voluntat de treballar per al barri. Un Punt òmnia a la nostra entitat ens facilitava aquesta tasca alhora que donava resposta a unes mancances en matèria de les TIC força evidents.
Al llarg d’aquests anys hem treballat per acostar les TIC a la gent del barri adaptant-nos a les necessitats dels nostres usuaris.

I per acabar, com valoren que Òmnia faci 10 anys?
La meva valoració és que l’òmnia està totalment consolidat. A la nostra entitat el projecte és necessari com ho demostren les llistes d’espera per a molts cursos. L’òmnia ha evolucionat sempre en funció de les necessitats del barri i la nostra voluntat de donar-hi resposta des dels tres eixos del projecte. Crec que podem estar molt satisfets de la feina feta però cal estar alerta a les damandes de la societat en matèria de TIC per plantejar nous reptes i poder donar-hi resposta.

Clàudia Fernàndez

Entitat que representa: Associació Nous Catalans
Punt Òmnia: Salt i Figueres
Anys a la Xarxa Òmnia: 3 mesos

Com a responsable, què veu que aporta Òmnia a la seva entitat?
Primer de tot ens aporta un contacte des de un altre lloc amb la gent, fins ara tot la nostre actuació era voluntariat en funció de les necessitats concretes de les persones, tot era un suport bàsicament en informació i orientació jurídica, laboral, etc… i un recolzament més emocional, que una altra cosa. Ara tenim la possibilitat d’oferir una cosa tangible, cursos, tallers, xerrades, estem donant eines perquè la gent surti endavant i això per nosaltres és important. Aprenem de tots, ens fan canviar dia a dia, ja que la realitat canviant de les persones és mes enriquidora que qualsevol curs que es pugui oferir. Tinc clar que només aconseguim o aconseguirem això si estem compromesos, no sols amb el projecte sinó amb sensibilitat. Volem transmetre a totes les persones que fan ús d’aquest servei que les coses es poden fer d’una altra manera, que podem compartir i ser solidaris( per exemple en aquest espai compartim informació) ordinadors, espais i un aprenentatge en comú).

Com va néixer la voluntat de tenir un PO?
Ens van informar des de el Departament de Governació de Girona que hi havia la possibilitat de gestionar els punts, varem mirar si estavem en condicions de presentar-nos, ho vam parlar entre els membres més significatius de l’associació, vam rumiar si seríem capaços de portar el projecte amb dignitat i aquí estem.

I per acabar, com valoren que Òmnia faci 10 anys?
Ho trobo molt positiu i si tots els usuaris i dinamitzadors viuen i tenen les experiències que tenim nosaltres estaran tan contents com jo. Crec que és una possibilitat certa de que les persones en risc d’exclusió i amb un accés limitat a l’ús i desenvolupament de les noves tecnologies, tinguin la possibilitat d’accedir gratuïtament, sense cap discriminació a aquest espai. I això en el món actual, en aquesta societat és molt important, ens fa sentir i creure en un món d’oportunitats per tothom.

Carmen Ibáñez

Entitat que representa: CPS “Francesc Palau”
Punt Òmnia: CPS “Francesc Palau”
Anys a la Xarxa Òmnia:10 anys

Com a responsable, què veu que aporta Òmnia a la seva entitat?
El punt Òmnia a la nostra entitat suposa un dels projectes més sòlids i enriquidors. Ens ha aportat noves possibilitats i eines per afavorir els processos d’inclusió de moltes persones que s’adrecen al nostre centre.
També suposa un estímul i novetat per les persones que volen avançar en la seva formació.
Suposa un valuós espai pel treball en xarxa amb altres entitats locals.
I pel mateix centre, ha esdevingut un veritable eix transversal a on conflueixen pràcticament totes la resta d’activitats de l’entitat.

Com va néixer la voluntat de tenir un PO?
A l’any 99 quan s’estava gestant el projecte, se’ns va oferir la possibilitat de formar part des de l’INCAVOL. Tot i que inicialment pensàvem que aquest projecte sobrepassava les possibilitats de la nostra entitat, varem valorar que calia arriscar i fer un pas endavant en el nostre treball de promoció de les persones. Va haver-hi un recolzament general de tots els qui en aquell moment (professionals i voluntaris) formàvem el centre. A dia d’avui tots estem convençuts que va ser una decisió molt encertada, fins al punt que estem en ple procés d’ampliació del projecte.

I per acabar, com valoren que Òmnia faci 10 anys?
Molt positivament. Vol dir que ha estat un projecte seriós i que s’ha anat adequant a les situacions i necessitats canviants de les entitats que hi formem part. Creiem també que ha estat molt positiva la formació pels dinamitzadors, així com el seguiment proper i continu que es fa vers les entitats. Tot això va creant un sentit de xarxa que dóna consistència al Punt Òmnia i que el fa proper i part indispensable de la nostra entitat.
Gràcies i… endavant!

Enric Basela

Estudis: Llicenciat en Geografia i Història
Any en el Projecte:Des de l’inici… millor dit, una mica abans i tot. Quan en el TEB varem introduir el primer ordinador era fàcil adonar-se que teníem entre mans una gran eina d’inclusió i que allò que estava funcionant en el Raval també ho podria fer en altres barris de característiques semblants. Quan el Secretari per a la Societat de la Informació, Miquel Puig, va visitar el TEB i ens va preguntar:
– “Aquest model vostre és exportable?”
– “Oh, i tant que sí!”
“Doncs escriviu el projecte!”
Òmnia havia començat a rodar.

Càrrec o responsabilitat en l’OT
Sóc membre de l’equip assessor del projecte d’oficina tècnica: oriento, suggereixo accions i estratègies i contrasto les seves propostes… Parlant en plata i amb exemples: Enric, pots sondejar què diuen el Dougiamas i el Martin Langhoff sobre la integració de Moodle amb Mahara i Elgg? Enric prova això, mira’t tal cosa… Has vist que els de Vancouver es passen al programari lliure? Saps si han editat alguna guia de la migració? Pots mirar si aquesta idea podria funcionar el Dia d’Internet? …
I alguna que altra vegada, fent “apostolat”: Parlem de Linkat als dinamitzadors en les Jornades de la Internet Social, que és un projecte que cal potenciar! Som-hi! pel Programari Lliure!

Que destacaries de la teva feina dins de l’Oficina Tècnica d’Òmnia?
Estar al dia. No perdre relació amb la realitat i amb la vida diària de les persones: amb situacions com les actuals de crisi econòmica, els punt Òmnia són un observatori privilegiat per saber com ho pateix la gent i com aquests punts són un referent per cercar solucions o, si més no, ajudes per afrontar-la. Amb 50 “tacos” aportar la meva experiència per… APRENDRE molt.

Que ressaltaries del projecte?
Un projecte nascut de la necessitat d’afavorir una societat inclusiva i que ha de servir com a eina de treball comunitari i de millora de les persones.
Una de les grans apostes del model d’Òmnia era la de la figura del dinamitzador. I avui, deu anys desprès, dinamitzadors i dinamitzadores arreu de Catalunya lluiten dia a dia per aconseguir aquests objectius. Òmnia és gran perquè la gent que hi ha implicada el converteix en un gran projecte.

Quin significat té per tu el 10é aniversari d’Òmnia?
Aquest curs estic en el Departament d’Educació, treballant en temes de programari lliure… com no! I, com qui no vol la cosa, Òmnia apareix: un dels encarregats de les aules carceràries em pregunta com Òmnia ha solucionat tal aspecte; una companya de les Comunitats d’aprenentatge ens tira floretes valorant el referent que el Punt Òmnia s’ha convertit en TIC per la comunitat; els companys del Servei de Tecnologies per l’Aprenentatge em comenten la necessitat de lligar més el programari dels centres educatius amb el dels punt Òmnia…
Definitivament, crec que m’estic engreixant força, no perquè no faci esport o desconegui què significa menjar equilibrat… És l’orgull d’haver estat des de l’inici en aquest projecte. Un projecte que aquest país necessitava fa 10 anys i que entre totes i tots estem demostrant que avui es necessita igual o encara més.


  • Categories

  • Informació Òmnia

  • El núvol

  • Archives

  • Repositori Tasta'm

  • RSS Estigues al corrent del que fem!

  • logoomnia

    logopunttic

    logobenestarsocial

    logofce