Víctor Vázquez
Estudis o perfil: EGB, BUP, FP cicle mig Electrònica de consum.
Edat: 26 anys.
Punt Òmnia: Trinitat Nova (Barcelona)
Anys al Punt o en el projecte: Un any.
Has creat alguna cosa, un projecte, quelcom a destacar…:
Amb l’associació em col•laborat en diferents projectes. Però exclusivament diguem-ne pel punto Omnia he “creat” un projecte que denomino “no curso, no juego” en al qual els nois que venen diàriament a les hores lliures de la tarda ha jugar, els divendres estan “obligats” a fer un taller d’ informàtica en el qual aprenen Photoshop, i mes endavant programes d’ edició de vídeo. Al temps que porto a l’ Omnia he estat adequant-me al lloc de treball i ara intentaré començar amb més èmfasis nous projectes y tallers.
Què destacaries de la feina de dinamitzador?
És un bon treball social, en el qual entres en contacte amb molta gent, de diferents ètnies, edats, etc.
I del teu PO?
Destacaria el mateix del punt anterior, amb un afegit que es, que s’ha creat uns grups molt homogenis, agradables, y amb molta implicació, els uns amb els altres, amb moltes ganes de aprendre.
Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
Per mi significa personalment em sobra el 0 perquè només porto un anyet, però esperant que algun dia arribin els 10 com per l´ Òmnia.
Cristina Espinosa
Estudis o perfil: Llicenciatura de Pedagogia
Edat: 🙂
Punt Òmnia: Club Infantil i Juvenil Bellvitge
Anys al Punt o en el projecte: 4
Has creat alguna cosa, un projecte, algo a destacar…:
Destaco el que creen les persones, el que comparteixen, el que fan créixer… el fet de donar-li sentit a l’ús de les TIC a través dels seus blogs, de les seves fotos, receptaris, revistes… però també de les seves preguntes, dels debats, de les trobades i de les moltes i molt maques relacions que s’estableixen entre aquestes quatre parets i altres espais més o menys virtuals. No destaco un projecte, destaco el Projecte que fan les persones que vénen al Punt Omnia.
Què destacaries de la feina de dinamitzador?
La feina de la persona dinamitzadora té tants punts febles com forts en el millor dels casos. Els pitjors ja els anem coneixent amb el temps i la rotació de personal… Dels millors… l’aprenentatge continu tant pel que fa a eines i a nivell professional, com a nivell humà i personal gràcies tant a les persones usuàries com a la xarxa de persones dinamitzadores que hi treballen.
I del teu PO?
Del Punt Omnia del Club Bellvitge destacar que, tot i la quantitat de serveis que fan formació en TIC al barri, manté des del primer moment la seva identitat i trets propis i es manté molt viu. A més, des de fa 10 anys treballem amb persones amb discapacitat psíquica i des de fa poquet hem aconseguit material adaptat, amb lo qual hi ha entitats que també es poden beneficiar d’aquest material i ens tenen com a punt se suport per al treball amb aquests col•lectius.
Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
No porto al projecte des dels inicis, però en aquests últim quatre anys, tot i les moltes iniciatives, canvis, propostes, projectes… la valoració global és sempre gairebé la mateixa. Continuem fem petits passos, però no dibuixem un camí i al final hem de tornar a fer “pas enrere”. És maco pensar que les persones, que la gent del barri, ha estat 10 anys confiant en aquest projecte… però és suficient?
Josep Mª Orozco Fernandez
Estudis o perfil: Graduat Escolar
Edat: 52
Punt Òmnia: Fontsanta-Fatjó
Anys al Punt o en el projecte: 5 anys
Has creat alguna cosa, un projecte, algo a destacar…:
-Projecte per joves basat en joc de taule de estrategia “El señor de los Anillos”
-Projecte de iniciativa per motiva als joves mitjança jocs On-Line “Seafight”
Què destacaries de la feina de dinamitzador?
Per un costat un tècnic per formar a les usuaris al accés a les noves tecnologies i una persona que fa motivar als joves, adults i gen gran. Particularment intensiu les inquietuds de les persones que les agrada alguna cosa en concret i les fas participes de aquesta activitat (exemple, papiroflèxia, ingertos de cultivo etc)
I del teu PO?
El Punt Òmnia Fontsanta-Fatjó es un punt de referència per les persones que tenem la necessitats de accedí a Internet i troben una persona que l’ajuden a trobar allò que busquen i la col•laboració amb les entitats del barri.
Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
Molta alegria i satisfacció per formar part de aquet projecte que lo considero fonamental, necessari i humà que socialment contribueix a fes arribar a tothom el derect a tindre el accés al mont de la informació i de la comunicació sin discriminació i una finestra para la integració social i cultural dels barris.
L. Enrique Mangas
Estudis o perfil: Psicòleg amb coneixements de programació
Edat: 33
Punt Òmnia: Gornal (L’Hospitalet del Llobregat)
Anys al Punt o en el projecte: des del 2005 (o sigui gairebé 5 anys)
Has creat alguna cosa, un projecte, algo a destacar…:
Vaig muntar el web de l’Òmnia amb un Moodle una mica “tunejat”. Hi ha també algunes seccions sobre el barri. M’agradaria reprendre projectes que per manca de temps vaig haver de deixar sense polir com ara un creador de Qüestionaris (juntament amb el David Gateu) i un creador de Jocs de Parelles. He fet moltes fitxes explicatives (paper) que intento dotar de més interactivitat (web). Ara estic amb el desenvolupament del nou web (que no serà Moodle) on intentaré arreplegar tot això. A nivell comunitari, vaig fer la proposta d’un petit saló de la infància (Gornadal) que, amb la bona gestió de tècnics i veïns del barri ja fa 4 anys que es realitza. Intento ser part activa al barri (amb els serveis) i a la ciutat de L’Hospitalet (amb els altres Punts Òmnia).
Què destacaries de la feina de dinamitzador?
Per mi és la feina de la meva vida (de moment). És molt creativa i els ritmes els marques tu, amb la comoditat, però també la responsabilitat que això demana. Les persones a vegades som molt absorbents, però a mi m’agrada el tracte amb la gent. Des de fora es veu difícil saber atendre a tants col•lectius i tant diversos. Però si te’n surts, és una delícia. El millor d’aquesta tasca és poder, des de primera línia de batalla, combatre certs problemes a la societat. Et fa sentir molt útil el teu esforç quan la teva feina ha tingut un eco en determinats detalls de la vida de les persones, per petits que siguin. El pitjor és veure que encara avui dia es pot parlar de feina de dinamitzador però no de la professió de dinamitzador. No és una feina que a l’hora de la veritat tingui el reconeixement que seria exigible segons es desprèn de la carta del programa Òmnia.
I del teu PO?
L’Òmnia de Gornal abans estava gestionat per una empresa pública que delegava moltes decisions laborals en mans de l’AVV Gornal. Hi ha molts centres així que, si tenen darrera una entitat amb gent seriosa poden donar molt de sí i ser un referent als barris. Quan no és així la veritat és que el centre queda una mica desaprofitat. Aquest any va haver una subrogació cap a una empresa privada i sincerament ara mateix la situació del Punt és de “limbo”, perquè moltes coses no s’han concretat i alguns traspassos no s’han fet. La sensació de solitud a vegades és força dura, però veure que el centre és un dels referents tecnològics del barri, que acull a força entitats significatives, que la gent ho valora i ha après de dir “Òmnia”, etc… et fa veure la importància de l’existència del programa Òmnia a Gornal.
Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
De portes cap a fora sento satisfacció col•lectiva per la bona feina feta, perquè un projecte com aquest costa de mantenir i el fet de què s’hagi convertit en programa demostrar que hem aconseguit fer valer la seva importància. Però de portes cap a dins no puc sentir més que tristor de veure que els problemes que segurament des de l’inici ja eren presents no se solucionen. Els dinamitzadors podem tenir convenis diferents i gairebé sempre per sota de les expectatives marcades pel mateix programa des del 1999, amb la qual cosa se simplifica el seu pes a la societat. Potser per això hi ha hagut tantes baixes de dinamitzadors, tots ells grans professionals que s’han desaprofitat. És molt difícil concebre una comunitat de treballadors en l’àmbit social sota un sistema tant sumament fragmentat. Les formacions als dinamitzadors i algunes decisions respecte a la certificació dels continguts que oferim als nostres barris i pobles no ens aproparan cap al model de xarxa que tots desitgem i necessitem. Si no se solucionen els problemes que esmeno no sé si té cabuda fins i tot el terme “xarxa”.
Tamara Ruiz Pascual
Estudis o perfil: Tècnica en Integració Social i estudiant de Treball Social
Edat: 30
Punt Òmnia: AVVP Torreforta
Anys al Punt o en el projecte: només un mes i mig!!
Has creat algun material, un projecte, quelcom a destacar…:
Encara no.
Què destacaries de la feina de dinamitzador?
Trobo que és una feina que et pot enriquir molt, perquè et dóna l’oportunitat de conèixer i tractar amb persones molt diferents. La figura del dinamitzador és la de una persona que pot treballar tant a nivell individual com a nivell comunitari, i que d’alguna manera, també realitza un treball de integració, apropant les TIC a les persones digitalment més desafavorides i intentant reduir l’escletxa digital en el territori que treballa.
I del teu PO?
El meu PO és un espai en primer lloc intercultural. Hi ha una forta presència de persones de diferents països, les quals estan barrejar-les en grup amb persones autòctones.
També, el el que respecta a col.lectius, el PO té molts col.lectius representats; dones, gent gran, adol.lescents, discapacitats, immigració, etc.
Per altra banda, també hi ha molta col.laboració amb l’associació de veïns i treballem conjuntament amb la PDC de barri.
Com a activitat destacaria “els joves i el seu barri”. És un espai, on treballem conjuntament Serveis Socials, amb un grup d’adol.lescents d’entre 13 i 16 anys. Serveis Socials els ofereix recolçament als menors per a fer les tasques de l’escola en un espai al centre cívic. Cada dimecres passen a la sala Òmnia on realitzem una preparació d’una entrevista periodística a una persona del barri, una vegada que s’ha preparat, sortim a fer-la i, posteriorment, es penja aquesta entrevista a la pàgina web del barri. L’objectiu d’aquesta activitat és endinsar als joves en el concepte de comunitat, a sociabilitzar-se i a que coneguin els recursos del barri a la mateixa vegada que treballem la lectoescriptura, ofimàtica, fotografia i Internet.
Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
L’aprofitament de l’experiència viscuda de 10 anys fins aquí i de la qual, la societat, avui dia és beneficia.
Almudena E. Sánchez Chillón
Estudis o perfil: FP2 Administrativo-Contable
Edat: 45 años
Punt Òmnia: Can Gerones – Monells
Anys al Punt o en el projecte: 4 años y 9 meses
Has creat algun material, un projecte, quelcom a destacar…:
Nada destacable
Què destacaries de la feina de dinamitzador?
El contacto con la gente y la ayuda que supone nuestro apoyo. También conseguir que se asienten las bases de los conocimientos que tienen las personas que acuden a nuestras instalaciones y ayudar a incrementarlas.
En general toda la ayuda que podamos dar es destacable.
I del teu PO?
Que todo lo dicho anteriormente lo dirigimos sobre todo a un grupo de personas mayores y creo que es gratificante el poderles ayudar en lo que sea, sobre todo en todo esto que para ellos es mas complicado de asimilar.
Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
Que es un proyecto por el que se ha luchado y que ha obtenido una respuesta favorable. Que el trabajo realizado a merecido la pena, que es interesante poder desempeñarlo y que ha creado una continuidad que tiene vías de seguir durante un largo periodo de tiempo.
Alba Rodríguez Felip
Estudis o perfil: Llicenciada en Comunicació Audiovisual (UAB) i cursant Màster en SIC (UOC)
Edat: 27
Punt Òmnia: Escodines, Manresa
Anys al Punt o en el projecte: 2 anys
Has creat algun material, un projecte, quelcom a destacar…:
Què destacaries de la feina de dinamitzador?
La feina del dinamitzador et permet estar en contacte amb tot tipus de col•lectius, aqui aportes coneixement i de qui reps la satisfacció de veure com evolucionen dia a dia i com aprenen a estimar i gaudir de les eines TIC. És un treball que et permet estar actualitzat en temes d’informàtica, però, per mi, el més important és el contacte humà i els vincles que s’estableixen entre les persones que participen a l’Òmnia, presencial i virtualment.
I del teu PO?
El Punt Òmnia Escodines està situat al barri amb més deficiències de Manresa, sobretot a nivell urbanístic i comercial. Els seus habitants s’han polaritzat entre la nova immigració i la gent gran que viu al barri de tota la vida. Gràcies a serveis com el Punt Òmnia, peça d’un gran engranatge com és el Casal de les Escodines, aconseguim trencar les barreres culturals i ideològiques, diluir estigmes i cohesionar els veïns del barri. En el PO hi participen perfils molt heterogenis, que es troben abans d’entrar i sortir dels tallers i que, a vegades, fins i tot, es barregen per fer activitats en comú, com les Enramades, la Castanyada o les festes de Nadal.
Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
Només fa dos anys que estic al PO Escodines i, fins que no hi vaig entrar, desconeixia el servei. Que un projecte socioeducatiu arribi a 10 anys és un bon indicador de que la feina s’està fent bé i que és necessària en molts llocs del territori. A les Escodines, ara per ara, és una eina imprescindible per totes les capes de la societat.
Ramon Oromí Farré
Edat: 33 anys
Punt Òmnia: gòTIC Òmnia Ajuntament de Tàrrega
Anys al Punt o en el projecte: 2001
Has creat alguna cosa, un projecte, algo a destacar…:
Aquests vuit anys format part d’aquest projecte ens ha permès assajar i crear moltes experiències, en el marc del nostre punt. Vull destacar especialment la nostra tasca d’acompanyament de les persones amb discapacitat, de suport a les entitats, els recursos 2.0 que han generat les persones participants,…
Tot això ha quedat recollit en el document gòTIC experience. que defineix i fa visible, la nostra manera de fer les coses.
Què destacaries de la feina de dinamitzador?
Moltes vegades destaquem la vessant tecnològica de la nostra tasca. Personalment, em quedo amb la possibilitat d’acostar-nos a les persones, utilitzant les TIC com a recurs.
Sens dubte l’experiència de poder copsar i participar d’una realitat local, diversa, personal, i des del dia a dia, contribuint en la consecució d’un canvi social, és el que ens identifica millor i ens fa ser referents en el nostre territori.
I del teu PO?
En la línia de que he comentat anteriorment, segurament quelcom que ens uneix i a la vegada ens fa únics, són les cares i les històries de cadascuna de persones que han participat o participen en el punt.
Aquest mapa humà ens a permès anar madurant i des del reconeixement mutu, ens ha permès crear un espai dinàmic, obert i sensible a les noves necessitats i inquietuds de la ciutadania.
Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
Hauria de significar una maduresa, tan en la filosofia com en la dotació de recursos tecnològics, humans, socials, … tinc la sensació queda molt per fer per tal de recuperar el prestigi i de referència en l’ús social de les tecnologies, que en altres temps havia tingut.
Pot ser un punt i seguit que pot permetre’ns rellegir la nostra realitat global i local, i rellançar la nostra acció, accentuant la nostra idiosincràsia, donant un valor afegit a les persones.
Pot ser un moment de reconeixement per totes les persones que hem participat durant aquests deu anys en aquesta xarxa: institucions, entitats, persones dinamitzadores, persones participants,…