El passat divendres, 14 de juny de 2013 va tenir lloc a Lleida la primera de les jornades Òmnia al territori d’aquest semestre, dedicada als recursos i treball amb famílies. La trobada va aplegar unes 15 persones, comptant dinamitzadors i dinamitzadores, responsables d’equipaments i entitats gestores, tècniques i coordinadores dels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones de la província de Lleida, i diferents membres de la coordinació del Programa Òmnia.
Montserrat Solé, Cap de Secció d’Avaluació i Coordinació de Plans, de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària va donar la benvinguda als i a les participants, tot plantejant algunes novetats respecte al Programa Òmnia i emfasitzant en els col·lectius actualment prioritaris, com és el cas de l’atenció a les famílies. Carme Castelló, coordinadora territorial dels SIAD de Lleida, va presentar aquest servei i la relació ja existent entre algunes tècniques i els Punts Òmnia.
L’Ester Collado, del Punt Òmnia del Centre Cívic l’Escorxador, a la Seu d’Urgell, va presentar la seva experiència, “Diafragma”. Es tracta d’un projecte fotogràfic amb un grup de dones que han viscut o viuen situacions de violència de gènere, en col·laboració amb el Servei d’Intervenció Especialitzat. L’activitat consisteix a sortides setmanals per fer fotos de l’entorn amb les càmeres de cada participant, i altres que han aconseguit.
L’Ester ha destacat l’actual cohesió del grup i l’evolució que es comprova amb la comparació de les imatges que captaven a l’inici i les que fan ara. L’ambient distès de les sessions permet treballar els vincles i el suport mutu, però també l’autoconfiança i l’apoderament de cadascuna. Els resultats d’aquest taller serviran per crear un passi d’imatges que es projectarà durant els actes de celebració del Dia per a l’eliminació de la violència envers les dones, el proper 25 de novembre.
Aquesta és la presentació de Diafragma:
Aneu a la presentació al lloc web de Prezi.
La dinàmica de grup de la segona part de la jornada va girar al voltant de la discussió sobre les activitats intergeneracionals i com podem atendre els diferents membres de les famílies, per separat o conjuntament, des dels punts Òmnia. Alguns recursos interessants, especialment en l’acollida de famílies nouvingudes són:
- Programa Créixer en Família
- Programa Lletres x Tothom
- Guia d’acollida, en diferents idiomes
- Col·lecció de DVD d’acollida, sobre diferents temàtiques
En petits grups, vam treballar sobre dos possibles activitats intergeneracionals amb diferents temàtiques que es podrien posar en marxa des dels Punts Òmnia. Com a resultats, es van generar dues fitxes d’activitat:
- El cartell de la festa major, on parelles de joves i infants treballarien conjuntament en el cartell de les festes del proper any.
- Nosaltres i vosaltres, punt de trobada intergeneracional d’adolescents i persones d’entre 30 i 45 anys, sobre diverses temàtiques que convergeixen en elements comuns a les diferents experiències de les persones participants.
Llegiu les activitats en aquest enllaç.