El Punt Òmnia La Salut de Badalona i el Punt Òmnia Molins de Mataró han iniciat, aquest trimestre, un projecte d’iniciació a la lectura a través de les noves tecnologies utilitzant el programari URUK. Una molt bona experiència de treball en xarxa entre els Punts de la xarxa Òmnia i fomentnat noves línies de treball de manera col·laborativa.

La Fadwa i el Carlos ens expliquen el projecte:

 • QUÈ FEM A LA SALUT?

Doncs bé, tot va començar amb la necessitat per part de les associacions que s’encarregaven d’alfabetitzar tant a persones nouvingudes, per aprendre l’idioma, com les autòctones del barri que en la seva època no van tindre l’oportunitat d’anar a l’escola per poder aprendre a llegir i escriure.
Nosaltres ens vam oferir a aquestes associacions com a una eina més per a reforçar la tasca que ja estaven realitzant. Una vegada vam parlar amb les associacions i vam tenir clar que era el que ens demanaven, vam passar a buscar material didàctic per l’alfabetització. Llavors hem vaig recordar d’ en Felix Delgado, un home que vam anar a visitar quan encara estudiàvem i que ens va parla dels programes informàtics que ell havia creat per tal de que els seus alumnes (usuaris amb els perfils similar amb els que teníem a l’Omnia) ho poguessin fer servir, amb la sorpresa que la meva companya d’estudis i del Punt Òmnia la Fadaw també s’havia interessat per a contactar amb en Felix i així conèixer el seu programa l’URUK .

 • QUÈ FEM A MOLINS?

Entre altres vies d’actuació i/o accions formatives  dediquem una franja horària a un projecte de  lectoescriptura per a un col•lectiu de disminuïts psíquics. Es tracta d’un curs destinat a usuaris derivats de la http://www.fundmaresme.com.

El mètode d’aprenentatge de lectura i escriptura exigeix un alta dedicació a les tasques de pràctica i exercitació alhora que una gran atenció del professor als processos individuals d’aprenentatge, una observació sistemàtica i una gran capacitat de generar respostes i activitats d’aprenentatge davant les dificultats i particularitats de cadascun dels aprenents. Va ser en aquell precís moment que em vaig adonar que les tendències pedagògiques i l’educació actuals necessitaven un canvi radical en la planificació i en el desenvolupament.
Finalment vaig arribar a la conclusió de que els recursos tecnològics són la clau per arribar a noves situacions d’autoaprenentatge.


 • COM HO FEM A LA SALUT?

El curs acaba de començar ara fa poc però el guió a seguir és el següent: Les primeres classes les aprofitem perquè l’usuari es vagi familiaritzant amb l’ordinador (apagar encendre l’ordinador, ratolí i teclat), desprès una vegada els usuaris ja tenen una mínim de practicar a l’hora de moure’s per l’ordinador, comencem a entrar en matèria. Ara mateix estem fent servir SEBRAN, és un programa molt visual i molt lúdic i fàcil. Fàcil perquè ajuda els usuaris a l’hora de veure els errors que fan i així poder treballar-los mes endavant.

 • COM HO FEM A MOLINS?

A partir de la relació directa amb una treballadora social de la Fundació Maresme  va sorgir fa gairebé dos anys un pla de  cooperació: començar cada quatrimestre un curso d’alfabetització/lectoescriptura digital amb disminuïts psíquics amb la consigna que els usuaris havien de saber llegir i escriure.
Un any més tard va aparèixer la necessitat d’adaptar-se i respondre a una demanda que progressivament està transformant la fisonomia del Punt Òmnia de Molins per tal d’arribar a un nombre important de nois i noies que no complien els requisits per poder participar.

I sí! Efectivament ens vam adaptar, vam programar un curs per persones amb alguna mena de disminució psíquica que no sabien ni llegir ni escriure però alhora  amb moltes, moltes ganes de saber del món de les noves tecnologies.


 • VALORACIÓ LA SALUT

El que mes valoro en aquesta feina que estem desenvolupant, és l’actitud dels usuaris. La primera vegada que vaig tindre  contacte amb ells, sobretot les persones mes adultes, no volien saber res de treballar amb un ordinador i en el primer dia de classe quan va arribar l’hora de finalitzar la classe, els comentaris dels usuaris eren que si el temps havia passat molt ràpid o que volien fer mes hores a les setmanes, per tant,  no és tant difícil com semblava,…
Aquells mateixos usuaris eren els que setmanes anteriors no volien ni sentir-ne a parlar de qualsevol cosa relacionada amb la tecnologia.

 • VALORACIÓ MOLINS

Ja han passat quatre mesos, un quadrimestre de satisfacció  indescriptible, des d’aleshores que no sé on em vol dur tota aquesta emoció amb aquest col•lectiu particular, amb aquestes  vides diferent però amb trams de camí compartit, sento a prop d’ells una força i energia vital per ensenyar i aprendre …
Ben segur que algú pot reconèixer la sensació…!!
Avui; noves improvisacions, noves lliçons… un altre dia ple de somriures i un mirar per recordar i per sentir dins de l’ànima!

Demà, els veuré de nou…


Òmnia’s Salut Alta (Carlos Ávila Jordán) i Òmnia Molins (Fadwa El harrak El harrak)

Anna Rosinés TTO BCN


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce