Quan a començaments d’any es va constituir el nou equip de l’ODC (Oficina de Dinamització Comunitària) de la Xarxa Òmnia, unificant la coordinació del projecte en una sola entitat, vam reflexionar sobre algunes mancances del passat i la possibilitat de superar alguns errors. Tres conceptes apareixien per orientar la nostra feina: humanitzar, visualitzar i treballar per la qualitat.
Volíem fer visible tota la feina que els professionals de la xarxa Òmnia realitzaven en el seu dia a dia, i volíem donar veu i posar cares a les persones que participaven d’una forma o una altre en el dia a dia arreu de Catalunya.

Una eina imprescindible en la nostra metodologia d’apropar, difondre i visualitzar ha estat el bloc de l’ODC al qual dediquem les línies que esteu llegint. Volíem que fos un aparador que permetés a tothom interessat conèixer altres realitats: bones pràctiques, opinions, reflexions i que la feina dels tècnics de l’oficina al llarg de tot el territori català apropés les diferents formes que pren el projecte. L’objectiu, però, no era només que fos un espai de difusió pels professionals i la gent vinculada al projecte sinó que també fos una “finestra oberta” a tothom que hi vulgués mirar… i sembla que no ho hem fet del tot malament.

A dia d’avui els 64 posts redactats han tingut prop de 4000 visitants i més de 2600 sindicacions. Vam començar el 12 de febrer amb un primer post a on presentaven l’equip de l’ODC amb la il·lusió de qui inicia una nova etapa plena de reptes i possibilitats, i a partir d’aquest hem anat fent el diari en línia de l’actualitat i la feina de coordinació del projecte. Hen volgut potenciar la claredat de l’eina i el sentit pedagògic i metodològic dels continguts, incorporant sempre que ha estat possible material multimèdia, ja fos en format vídeo o imatge, que permetés fer més propers els continguts.

Hem parlat de jornades i esdeveniments, hem apropat la inauguració d’alguns punts Òmnia com el de Valls o Isona, hem reflexionat al voltant del treball amb col·lectius específics com les dones, infants, les persones amb discapacitat, els immigrants, i hem entrevistat més de 40 persones dinamitzadores, 12 responsables d’entitat i fins i tot alguns ciutadans a les seccions “Les persones que mouen i fan la xarxa”. També hem valorat la utilitat pedagògica d’algunes eines TIC com ara els blocs, i presentat alguns dels espais en línia que fan servir els punts Òmnia per difondre la seva activitat. Hem visualitzat la feina d’algunes de les persones voluntàries i també a les persones que gestionen el projecte com ara els tècnics de l’ODC mateixa, l’OT i la DGAC, així com el treball de col·laboració que fa possible la millora de la xarxa dia a dia.

També hem volgut que el bloc oferís recursos tècnics amb els quals els dinamitzadors puguessin enriquir els seus tallers i la seva oferta d’activitat… i va nèixer el “Tasta’m” com un recull de periodicitat quinzenal de recursos, experiències, seleccions de programari.. La transversalitat del projecte ha tingut també el seu espai al bloc i s’ha reflectit el treball comunitari i amb les entitats visualitzant la feina feta per exemple, en relació als Plans de Desenvolupament Comunitari. Tampoc no hem oblidat les altres línies d’acció vinculades a la formació i la inserció laboral.

La confiança en el que estàvem desenvolupant ens va animar a presentar el bloc als “Premis blocs de Catalunya 2009” i van ser-hi finalistes, la qual cosa ens omple d’orgull i creiem que reafirma la bona feina feta. En aquest sentit destacar l’esforç dedicat a visualitzar el territori amb un bon recull de post dedicats a les diferents vegueries destacant i sintetitzant els valors més identificadors dels punts Òmnia de la zona.

I ara, quasi un any desprès, què? L’objectiu és el mateix: continuar treballant en aquesta bitàcola amb continguts útils i vinculats a la realitat del projecte, i apropant el treball per la e-inclusió amb la ciutadania amb una orientació el més enriquidora i transversal possible. El repte és continuar mostrant la xarxa de persones que és Òmnia, i omplir de rostres i experiències les pàgines digitals d’aquest diari de vida que és el bloc de l’ODC.

Gabriel González
Tècnic Territorial Òmnia


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.
 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce


Forma part de: