El passat 30 d’octubre va tenir lloc al Citilab de Cornellà la 5a edició de la Jornada de la Internet Social. Va ser una nova ocasió de luxe per retrobar-nos cara a cara amb totes les persones que formem part de la Xarxa Òmnia i poder intercanviar vivències i coneixement, projectar nous reptes i estrènyer llaços.
Aquesta edició, que va reunir més de 150 persones, va tenir per objectiu donar visibilitat al treball que es realitza a la xarxa des de la vessant de la ciutadania i de les entitats que treballen a partir dels cinc eixos que ens dirigeixen cap al camí de l’Òmnia del futur: accessibilitat, voluntariat, xarxa, ocupabilitat i formació i competències TIC.

Aquests cinc eixos de treball es van materialitzar en 5 taules que van ocupar bona part del programa i amb les que van ser protagonistes les experiències de la Xarxa i, com a element clau, la ciutadania. Així, es van exposar un bon grapat d’iniciatives encaminades a afrontar els nous reptes que haurà d’afrontar la Xarxa Òmnia en un futur immediat.

Formació i competències TIC
formacióEl Punt TIC- Òmnia Vapor Llonch de Sabadell va explicar la seva experiència com a centre acreditor de l’ACTIC i va posar sobre la taula els avantatges que suposa per un Òmnia convertir-se en punt promotor i facilitador de les habilitats i competències acTIC. Des de Vapor Llonch consideren que la possibilitat de ser centre col·laborador és un valor afegit als serveis que ofereix l’Òmnia, de manera que les persones usuàries no només puguin millorar les seves competències TIC, sinó també aconseguir un reconeixement oficial de l’ús que en fan d’aquestes. És també una manera d’obrir el centre a persones no usuàries de l’Òmnia i que, potser en un futur, s’animen a participar en la resta d’activitats que allí s’hi desenvolupen

Ocupabilitat

En el marc de la taula d’ocupabilitat es va parlar sobre com el programa Connecta’t (desenvolupat pel SOC en col·laboració amb el Departament de Governació i Administracions Publiqués) i l’Òmnia poden treballar conjuntament per facilitar la ocupabilitat de les persones. El programa, que es du a terme en 59 municipis de Catalunya, té l’objectiu d’oferir coneixements d’ofimàtica bàsics a les persones en atur amb l’objectiu de facilitar-los la recerca d’un lloc de treball. La cerca d’accions formatives conjuntes entre els Punts Òmnia i els serveis municipals, autonòmics o estatals per a l’ocupació ha de ser una estratègia a seguir de forma ininterrompuda per tal de millorar la ocupabilitat de les persones en situació d’atur.

Voluntariat
En el marc de la taula sobre voluntariat es van posar a debat tres qüestions:
Com s’ha de fomentar el voluntariat des del Punt TIC?
Es van apuntar i presentar diverses fórmules per aconseguir involucrar més voluntaris en el projecte, entre les quals les parelles informàtiques (símil de les parelles lingüístiques); el suport d’alumnes que ja han culminat el seu aprenentatge i que poden donar suport en un taller o oferir atenció individualitzada; els bancs o temps, borses de voluntariat d’entitats, etc.
Com el Punt TIC es pot beneficiar del voluntariat? Durant la sessió es va valorar la sensació de “remordiment” que tenen alguns dinamitzadors quan deleguen tasques a voluntaris. “Puc tenir la sensació que em trec feina de sobre si li passo feines a un voluntari”, apuntava un dinamitzador. La resposta unànime dels assistents va ser que el voluntari fa de voluntari perquè té un caràcter, un tarannà, una entrega, etc. I que la seva acció és altruista i d’ajuda als altres. Segurament el voluntari també n’extreu coses positives (sentir-se útil, sociabilitzar-se, etc.)
Com valorar la figura del voluntari? Es va obrir el debat sobre si el voluntari ha de signar algun tipus de contracte i es va oferir l’enllaç a la Carta del voluntariat de Catalunya que tracta sobre els drets i els deures del voluntari/a.
Finalment, es va destacar la importància de tenir una estratègia, un pla, que doni coherència i suport-formació al treball de persona voluntària així com, definir el procés de participació de la persona voluntària en la dinàmica del Punt Òmnia.

Accessibilitat
Després d’escoltar diverses experiències sobre el treball que es fa des d’alguns Òmnies amb les persones amb discapacitat, es va arribar a la conclusió que un element estratègic per al bon funcionament dels tallers és oferir continguts motivadors. Cal veure què és el que els interessa als usuaris més que pensar en els trets de cada malaltia i com tractar-la. Per això cal una formació per saber quines potencialitats tenen aquests usuaris i alhora quina limitació tenen en funció de l’activitat que li volem oferir. Això ho poden saber els professionals que treballen amb ells i per això hauria de ser una condició sine qua non el contacte i la coordinació permanent entre els dinamitzadors i l’equip que porta a les persones amb discapacitats. També és important conèixer la trajectòria de la persona, ja que depenent com es poden generar situacions de crisi

Xarxa

Cal treballar en xarxa més que fer xarxa. Aquest va ser el tret de sortida de la taula sobre xarxa, un fet que significa pensar, comunicar-nos i actuar conjuntament, compartint objectius i recursos, unificant capacitats i esforços i relacionant les nostres accions. Tal i com van demostrar les persones dinamitzadores dels Òmnia de Terrassa, la xarxa no és una finalitat sinó un mitjà per aconseguir uns objectius comuns. Ells van unir esforços per buscar conjuntament un logo per la marca Òmnia a Terrassa.
En aquesta taula també es van poder escoltar diverses accions que fan xarxa propulsades de la STSI, però que han tingut el suport i la dinamització de les persones dinamitzadores de la Xarxa: incorporació de les TIC al 6è. Congrés de la Gent Gran; ENDE (formació per a més de 350 entitats de dones a tot el territori català); Connecta’t 2010 (alfabetització digital per a la recerca de feina); referents territorials en el marc del programa Ciudades Digitales – i també Territorios Digitales- i potenciació de la creació del Museu Virtual del Poble Gitano.

La jornada de la Internet Social, inaugurada pel conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, va comptar també amb una conferència a càrrec de la professora Dolors Reig. Durant la seva intervenció Reig va encoratjar als dinamitzadors a lluitar contra l’esquerda de la participació. Segons la ponent, una vegada superada la fase d’alfabetització digital cal que les persones usuàries facin un pas endavant aportant el seu coneixement a la xarxa. “Tot treball creatiu és derivatiu, tot llibre és hipertext, les idees són lliures…”, va recordar.
I és en aquesta tasca, la de treballar per superar les pors a aportar coneixement a Internet o senzillament intercanviant informació, opinions, continguts i idees, per la qual s’ha de preparar el dinamitzador. Els professionals de la Xarxa Òmnia han d’assumir aquest rol de mostrar la web com a plataforma d’aprenentatge i d’investigació, però també fomentar la participació de les persones usuàries en aquest univers d’intercanvi de coneixements i de construcció col·lectiva i col·laborativa.

La Jornada de la Internet Social, però, no es va acabar el mateix 30 d’octubre. Es pot seguir treballant a través de la wiki, aplicant algunes idees que es van poder sentir als Punts Òmnia o començant a pensar propostes de millora per l’any vinent.
Ha estat la primera jornada desprès dels 10 anys per començar a desenvolupar continguts i estratègies en els eixos d’accessibilitat, xarxa, voluntariat, formació i ocupabilitat amb l’objectiu de construir una xarxa que atengui als nous reptes de la societat actual i futura.

Aquí teniu la jornada en imatges:

Jornada Internet Social

Jornada Internet Social


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce