Avui, dia 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona Treballadora, dia reconegut per la Organització de les Nacions Unides. Aquest dia se celebra des del 19 de març de 1911 per tal de commemorar uns fets tràgics que varen ocórrer en el sector tèxtil novaiorquès.  Tot i així des de l’ONU s’ha vetllat per tal que aquesta diada es converteixi en una celebració en la qual les reivindicacions femenines quedin integrades, i per tant diluïdes, en un marc molt més ampli, com és el desenvolupament econòmic i social a nivell mundial.

Dins aquest marc econòmic i social cal tenir en compte el paper important que han tingut les Tecnologies de la Informació i la Comunicació difonent, potenciat i transformant el món laboral, l’educació, la salut, la vida quotidiana i la política.
Tanmateix, la Societat del coneixement no és només una societat de tecnologies, sinó que també i per sobre de tot, és una societat de persones. Des d’aquest punt de vista resulta imprescindible augmentar la participació de la dona en aquest camp. Cal promocionar la innovació, l’accés a la xarxa, l’alfabetització digital… és a dir, vetllar per tal de que siguin usuaris de ple dret. Però, per sobre de tot, cal que la dona estigui en dret d’igualtat com a generadora i creadora d’eines, materials, experiències… ja que és així com es produeixen efectes econòmics i socials.

A nivell estatal varis estudis mostren com la dona encara no fa un ús tan ampli de, per exemple, Internet en el seu dia a dia. Si veiem l’estudi realitzat per l’Associació per a la investigació de Mitjans de Comunicació (AMIC) podem veure que a l’any 2010  un 44,8 % de dones fan ús d’Internet respecte un 44,80% d’homes. Per altra banda l’estudi realitzat pel Institut Nacional d’Estadística ens mostra que  l’ús de les TIC augmenta significativament segons el nivell d’estudis assolits i també en aquest cas són els homes els que en fan més ús (94,8 % d’homes respecte un 92,6% de dones).

Tot i així a la Xarxa Òmnia hi ha un munt d’experiències de Dones i TIC que aporten un valor afegit en el Projecte i que fan que dins el món Òmnia la dona tingui un paper important en el seu dia a dia. En veiem algunes?

DDONES:  Dos grups de dones (una de joves i l’altra de més grans) que van al PO CCG La Mina als tallers que se’ls hi ofereixen, millorant el seu aprenentatge segons les seves necessitats i també amb activitats per a la recerca laboral.

– Dóna’t una oportunitat. Programa laboral per a dones portat a terme al PO Masquef@ula.

– Grup de dones del PO Bufalà, on fan diverses activitats, aprenen i sobretot van a passar-s’ho molt bé desenvolupant les seves habilitats digitals.

Mares de l’AMPA, al Punt Òmnia Eixida, on el projecte pretén ser un espai proper per aquest col•lectiu per que puguin fer una iniciació  més flexible i adaptada a les TIC.

– Dones Emprenedores de Blanes: fan ús del Punt Òmnia de Blanes per avançar en el coneixement de les TIC i utilitzar-les en el seu dia a dia.

Espai Dona al Punt Òmnia Palau Bojons de Vic: els dilluns i els divendres al matí utilitzen el punt per a recerca laboral destinada exclusivament al sector femení.

– Dones de Vila-roja: en el PO del Centre Cívic Onyar de Girona hi ha un grup d’usuàries de més de 70 anys que fa més de 3 anys que acudeixen al Punt amb una pretensió molt més àmplia que l’alfabetització digital, sentir-se acompanyades i aprofitar el temps per seguir creixent.

– Dones i TIC: al PO Pla del Remei de Vic s’està portant a terme un projecte amb dones del barri per tal d’iniciar-les a les noves tecnologies. A part també se’ls mostra altres serveis del mateix barri o ciutat per enriquir els seus coneixements i habilitats socials.

– SIAD- Dones Clariana del Cardener: al PO de Solsona es porta a terme un curs d’alfabetització digital promogut conjuntament amb el servei d’atenció i informació de la Dona de Solsona i destinat a dones que viuen en nuclis rurals dels voltants de Solsona.

Dona, Dóna valor a la teva vida. El Punt Òmnia de Campclar és un dels membres de la Comissió de la Dona del barri tarragoní de Campclar. Des d’aquesta comissió es duen a terme diversos programes i accions, com cinefòrums, fira d’entitats del barri, concursos fotogràfics, etc… http://comissiodeladona.blogspot.com

Khaima. Al Punt Òmnia de Riuclar, al Tarragonès, i amb l’ajuda del PDC, treballen amb un grup de dones àrabs continguts vinculats a l’aprenentatge de la llengua i la mecanografia.

– Dones Benvingudes: al PO de Ripoll 60 porten a terme un taller dirigit a dones nouvingudes i en el que es treballa la llengua i la Cultura Catalana.

Col·lectiu SUMA: es tracta d’un grup d’alfabetització tradicional format per persones voluntàries que atenen setmanalment en diverses sesions segons el nivell, fonamentalment dones magrebines i dones grans que pensen que mai és tard per aprendre a llegir i escriure. Les accions formatives es complementen amb celebracions, visites culturals, tallers de cuina, i espais d’ús de les TIC al po de la Fundació Marianao. Podeu veure tot el que fan al seu bloc: http://elblogdelsuma.blogspot.com/

A la xarxa també es poden trobar pàgines de serveis adreçats al sector femení en els que es pretén proporcionar recursos, materials, informació, etc… Us en deixem una petita mostra:

El SIAD del Solsonès és un servei integral destinat a donar informació, assessorament i orientació a les dones de la comarca i a promoure els canvis socials que permetin a les dones gaudir i exercir els seus drets en llibertat.

–  L’Institut Català de les Dones és l’organisme del Govern que dissenya, impulsa, coordina i avalua les polítiques de dones i per a les dones que desenvolupa l’administració de la Generalitat. Institut Català de la dona

– L’objectiu essencial de Dones en Xarxa és fomentar l’ús d’Internet com una eina de comunicació, de relació i de participació de les dones en l’exercici de la ciutadania per superar l’exclusió digital per raó de gènere.

L’Observatori de la Dona és una instància de participació ciutadana que vol anar més enllà de la contestació i la defensa dels consumidors i consumidores amb les seves queixes a les empreses i les persones responsables dels continguts comunicatius vexatoris i sexistes. És una entitat que ofereix eines de visió crítica, anàlisi i sensibilització a la ciutadania per fomentar una reflexió crítica davant de continguts sexistes i discriminatoris dels mèdia.

FUNDE, Associació d’empresàries, directives i professionals és una entitat sense ànim de lucre que integra més de 200 empresàries i directives del sector privat i del públic de Lleida i de Barcelona. Estem adherides a la Federació Nacional d’Empresàries i Executives amb seu a València que integra a més de 30 associacions de executives i empresàries de tot Espanya i a la Federació Internacional de Dones de Negocis (Bussines Professional Women (BPW) amb seu a Nova York, amb més de 26.000 sòcies en tot el món.

Pageses.cat és la Xarxa de Dones del món Rural.

Des de l’ODC hem volgut donar veu a les dones participants al projecte i hem recollit diverses reflexions i comentaris al voltant del que significa aquest dia. Gràcies a totes les persones que heu respost la nostra proposta. Podeu veure el resultat al següent vídeo:

Amb tot i per acabar, la ironia a vegades és un bon antídot per aixecar la moral, com aquest acudit d’en Forges que us adjunto, i de ben segur us arrencarà un somriure.

Núria Perpinyà,
Tècnica de l’Oficina de Dinamització Comunitària de la Xarxa Òmnia


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce