Per una internet segura

Campanyes de conscienciació

Ajudem els nostres fills/filles a desenvolupar els coneixements i les habilitats socials necessaris per prendre decisions assenyades sobre la gent que coneixen en línia.

Bloqueig:

Mentre els vostres fills estan en línia poden trobar-se amb webs inapropiats que mostren elements emergents (pop-ups) i anuncis. És important ensenyar els fills com poden eliminar aquests elements emergents. Saber com bloquejar un lloc web pot preservar-los de ser la diana dels emissors de correu brossa (spammers) que utilitzen programes publicitaris i pop-ups per atacar el vostre ordinador. Intenteu visitar alguns dels seus llocs favorits per esbrinar si comparteixen les dades personals i si hi ha presència d’anuncis inadequats. Hi ha dos camins que poden ajudar a controlar el contingut que els vostres fills veuen en línia.

Informació personal:

Qualsevol informació que posem a la xarxa romandrà allà per sempre més a la vista de tot el món: és quasi impossible esborrar-la! La qual cosa vol dir que és important considerar seriosament allò que pares, mares i fills poden o no desvetllar sobre la seva intimitat a Internet. Cal ensenyar els vostres fills quines informacions són i han de ser privades i també ajudar-los a identificar les situacions on poden compartir detalls privats i les situacions on no han d’explicar absolutament res.

Jocs en xarxa:

Els jocs en xarxa poden tenir una influència positiva sobre el desenvolupament dels vostres fills. Tot i això, és essencial aconseguir un equilibri adequat entre el joc i les altres activitats diàries. És també recomanable vigilar el contingut dels jocs que utilitzen i comprovar que són segurs. Per confirmar que els jocs siguin adequats per als vostres fills, per què no els proveu primer abans?

La privacitat a les xarxes socials:

Les xarxes socials permeten que les persones de tot el món comparteixin informació. Com podem ajudar els nostres fills per tal que estiguin segurs en lesrelacions socials a Internet? Pot semblar difícil protegir les dades personals a les xarxes socials, però pocs isenzills clics garanteixen l’aplicació d’alguns ajustaments importants de privacitat.

La reputació a les xarxes:

Vivim en una societat on més del 85% dels encarregats de la contractació de personal afirmen que realitzen cerques a Internet sobre els candidats a un lloc de treball, per la qual cosa és extremadament important que els vostres fills cuidin les vostres reputacions a la xarxa. El que publiquem a Internet crea la nostra imatge pública. Aquí teniu alguns exemples de publicacions en línia que acaben malament.

Trobades amb estranys:

Actualment per mitjà d’Internet els nens poden comunicar-se amb persones de tot el món. ‘Les amistats de la xarxa’ de vegades poden evolucionar cap a amistats en la vida real. Això vol dir que els vostres fills poden estar interessats en trobar-se amb un personatge virtual. Depenent de l’edat i la maduresa del nen, així com del context de la trobada, podeu permetre que el vostre fill/a, acompanyat d’un amic en lloc d’un adult de confiança, es trobi amb un desconegut. Pel que fa als joves, de vegades poden ser ingenus i mancats de les habilitats socials per avaluar les intencions de les persones que coneixen a la xarxa, cal marcar-los unes normes clares sobre la trobada amb estranys a la vida real.

Riscos a la xarxa:

Les millors defenses contra els riscos a la xarxa són la franquesa, la conscienciació i l’educació. Parleu-ne amb els vostresfills sobre les seves vides a Internet, compartiu les seves experiències i apreneu d’ells. Ajudeu-los a usar la tecnologia de forma positiva i responsable, i oferiu-loslímits, orientació isuport.  A continuació es descriuen alguns riscos per parlar-ne amb ells.

 

Més info: https://internetsegura.cat/educador/recursos-educa/campanyes-educa/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *