Guia ràpida de compra segura a la xarxa

 

14513874605406És important triar un procediment que proporcioni un mètode de compromís adequat entre facilitat d’ús i nivell de protecció. En funció del tipus d’operació poder triar entre les targetes virtuals, l’autenticació de doble factor, intermediaris de pagament, o bé fer el pagament de manera més convencional, per transferència bancaria o contra reembossament. Un cop feta l’operació és convenient no emmagatzemar la informació relacionada amb la transacció, per tal d’evitar que les dades puguin arribar en algun moment a mans de cibercriminals.

Per realitzar compres per Internet és convenient conèixer les seves diferents particularitats i els riscos que comporta, sense oblidar-se dels mètodes de frau comuns a qualsevol mena de compra a distància. No obstant això, si s’utilitzen els mecanismes de seguretat i protecció disponibles, les compres a la xarxa poden ser tan segures com les compres en el món físic.

1.- Escollir un comerç electrònic de confiança.

Alguns aspectes que poden ser d’ajut a l’hora d’identificar un comerç electrònic de confiança són:

  • Que disposi d’una pagina web mínimament acurada, amb dades de contacte, mètodes de pagament, enviament i condicions totalment clares.
  • La informació sobre el producte ha de coincidir amb l’especificada pel fabricant, si és possible.
  • Comparar el preu i la qualitat del producte a algun deis llocs web que recopilen informació de diferents comerços electrònics.
  • Aquest tipus de llocs salen incloure dades sobre la valoració de les botigues.

2.- Comprar amb sentit comú

A més de permetre estalviar alguns diners en la compra que es vol realitzar, el fet de comparar el preu d’un producte concret amb d’altres de similars en diferents botigues permet fer-se una idea de la qualitat de la mercaderia i, si la diferencia de preu és molt gran, podríem travar-nos davant un possible cas de falsificació o d’intent d’estafa.

3.- Revisar les condicions de compra

Una acció recomanable, especialment la primera vegada que es realitza una compra en una botiga a la xarxa, és revisar amb deteniment les condicions de compra. Així reduïm la probabilitat de travar-nos amb sorpreses com ara despeses addicionals inesperades, la impossibilitat de tornar el producte, o una garantia que no cobreix els mínims.

4.- Comprovar que la connexió és segura

És important comprovar que el web al qual s’està accedint és l’autèntic i que no hi ha ningú interceptant el tràfic que pugui accedir a la informació introduïda o manipular la transacció de compra. Per això és recomanable:

  • Evitar utilitzar enllaços rebuts mitjançant eines de missatgeria, que poden amagar una adreça de destinació diferent a la que s’observa al text de l’enllaç. L’alternativa més recomanable és escriure directament l’adreça al navegador.
  • Guardar els comerços electrònics a Favorits: així evitarem entrar per error a dominis amb noms semblants que simulen els autèntics (typosquatting i phishing).
  • Evitar xarxes i ordinadors públics: sempre que sigui possible és recomanable utilitzar un ordinador privat per realitzar compres a la xarxa. En un equip amb accés públic és molt més factible que s’hagi pogut instal·lar un troià que registri les pulsacions del teclat i recopili la informació privada.
  • Tancar la sessió quan finalitzem l’operació de compra, per tal d’evitar que un altre usuari pugui aprofitar-se de la sessió activa.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *