Grup Operatiu

Sota el marc d’un nou model de convivència, el PLA MIC, Ripoll comença a definir una estructura de treball d’on neix el Grup Operatiu (GO), com la branca tècnica d’un arbre que vol construir nous fruits de convivència, revisant les seves arrels.

El GO és un equip de professionals representants dels àmbits d’educació, joventut, treball comunitari i social de Ripoll i del Ripollès, que promou la investigació, reflexió, impuls i acció sobre el model de polítiques socials actual i les bases conceptuals en què es fonamenta, i té com a finalitat propiciar un canvi de mirada que ens porti cap a un nou model de convivència a Ripoll i al Ripollès.

El treball en xarxa és la principal mancança que s’evidencia, sobretot des del moment en què a Ripoll, i per extensió la comarca del Ripollès, ha hagut de treballar per un objectiu comú. En aquest punt es posa sobre la taula el desconeixement existent entre els diferents agents del mateix territori.

Quan aquesta necessitat aterra dins el GO es comença un treball d’introspecció per tal de posar nom a com havíem estat treballant fins aleshores i apareixen, com a denominador comú, conceptes com la coordinació, el compartir, la decisió per la majoria, les reunions per concretar accions mancomunades; en definitiva, estàvem desplegant projectes que satisfeien a tots els serveis en lloc de construir un projecte conjunt, basat en objectius comuns.

Per poder desaprendre i començar a treballar des del treball en xarxa, ens va caldre incorporar la mirada de la corresponsabilitat i consensuar la fotografia de la realitat i la definició del context, una de les primeres tasques del GO, i no per això una tasca àgil ni fàcil. Malgrat això, és un treball que ens ha permès assentar les bases del funcionament del grup i, vist en perspectiva, que va determinar el punt de partida de tota la tasca posterior*.

Per tant l’objectiu general del GO es converteix en Construir el nou model de convivència al municipi de Ripoll. Els seus objectius específics esdevenen els següents:

  • Realitzar una diagnosi de la situació actual que permeti establir unes línies estratègiques del nou model de convivència de Ripoll.
  • Coresponsabilitzar a tota la societat ripollesa a nivell polític, tècnic i ciutadà en l’elaboració del nou model de convivència.
  • Provocar en la societat una reflexió crítica i analítica com a pilar fonamental del nou model de convivència.
  • Transformar les polítiques d’immigració en polítiques socials.
  • Superar els models de treball departamentalistes per aplicar polítiques socials centrades en les persones, els col·lectius i la ciutadania.
  • Impulsar el treball comunitari posant especial èmfasi en el treball amb joves, com a punt de partida en la construcció de la identitat i el sentiment de pertinença.

Per tant el Go ens definim així a través d’aquest video.

Una altra acció que hem pogut dur a terme el GO durant aquest 2021 ha estat l’acompanyament a la presentació del Model de Convivència Ripoll-Ripollès, el Pla Marc d’Intervenció Comunitària (MIC) envers les identitats socials. Un document que es començava a treballar a partir dels fets del 17A del 2017. A on es va poder presentar el GO, del qual el Punt Òmnia la Devesa forma part des dels seus inicis.

Podeu veure la presentació del Pla MIC a través d’aquest enllaç.

* Si voleu lleguir l’article sencer de l’Anna Viñas i la Claudia Bassaganya “La teranyina o el teixit d’un treball de convivència a Ripoll” podeu lleguir-lo fent clic aqui.