Cinefòrum a Ripoll pel Dia Mundial contra l’Homofòbia i la Transfòbia

Els tres punts Òmnia de Ripoll (el Punt Òmnia Casal Cívic – La Devesa del Pla, el Punt Òmnia Eduald Graells i el Punt Òmnia Ripoll 60) han treballat conjuntament per a l’organització del III Cinefòrum de Ripoll. El passat 17 de maig la seu del Punt Òmnia – La Devesa del Pla va acollir la projecció de la pel·lícula Pride, un film sobre el col·lectiu LGTBI i les seves reclamacions i drets ambientat en el Regne Unit dels anys 80. El film relata com un col·lectiu LGTBI decideix unir esforços amb un grup de miners d’una petita població de Gales per reclamar els seus drets.

La projecció de Pride ha aconseguit convocar una desena d’usuàries i usuaris que han assistit al cinefòrum organitzat pels punts Òmnia amb motiu del Dia Mundial contra l’Homofòbia i la Transfòbia, una efemèride que ens ajuda a recordar les especificitats i els drets d’aquest col·lectiu, i l’assetjament i l’estigma que molt sovint pateixen per part de la societat. És per aquest motiu que la projecció de Pride ha anat acompanyada d’un debat final entre els usuaris i usuàries assistents promogut per les dinamitzadores dels punts Òmnia.

Què passaria si els fets de l’acció de la pel·lícula passessin a Ripoll? Toparíem amb l’homofòbia i la transfòbia? A partir d’aquestes preguntes els assistents han conclòs que les persones encara tenen la mentalitat tancada quant a l’existència d’aquest col·lectiu, i que l’homofòbia és una qüestió “d’educació, i no pas de naixement”. El debat ha deixat en l’aire constatacions sobre la societat actual en què ens trobem immersos, en què el llenguatge que usem és encara homòfob, i les notícies de la televisió, els acudits que expliquem i molts altres espais que compartim encara estan molt influenciats per aquest tipus de violència social.

“L’origen de l’homofòbia i la transfòbia va molt lligat a la societat patriarcal en què ens trobem, perquè el col·lectiu LGTBI qüestiona el concepte de família, i això, en aparença, trenca l’status quo“, afirma una usuària durant el debat. És per això que les dinamitzadores continuen fent la reflexió i insten els participants a pensar-hi més: a més a més d’impartir una bona educació, què més podem fer per eliminar aquestes xacres? 

A la part final del debat del Cinefòrum s’hi han sumat dos membres del col·lectiu Tal com som, una entitat de Vic dedicada a la visualització i reclamació del col·lectiu LGTBI des del punt de vista d’àmbits territorials petits, allunyats de les grans ciutats. Tal com som ha volgut participar en aquest debat amb dades concretes que aporten més llum a la realitat LGTBI. “Encara avui dia molts joves se suïciden per la seva orientació sexual o condició de gènere, i a molts estats del món existeix la pena de mort per a persones homosexuals” han recalcat. Tal com som ha volgut denunciar, finalment, que la temàtica LGTBI és ” tractada molt sovint (fins i tot per experts i tècnics) com una qüestió que només afecta els joves” i que l’homosexualitat s’associa encara avui dia amb la pederàstia, una xacra que cal eradicar de la societat.

2